Na Silvestra s jindřichohradeckým Old Steamboat Jazz Bandem a kopřivnickým Stanley´s Dixie Street Bandem

31. prosinec 2020

Dixieland je hudba, která se zrodila v americkém New Orleans kolem roku 1900 a postupně se odtud rozšířila do Chicaga a New Yorku. A pak – během času – i do celého světa, Čechy z toho nevyjímaje. A je to povětšinou optimistická hudba, která se přirozeně pojí s karnevalovým nebo silvestrovským veselím. K poslechu zve autor pořadu Jiří Kasal.

Old Steamboat Jazz Band

To, že dixieland dokáže lidi příjemně bavit, dokázal letos v září právě Old Steamboat Jazz Band na společné akci Českého rozhlasu České Budějovice a  českobudějovického Veteran car clubu na náměstí Přemysla Otakara II v Českých Budějovicích . Šlo o jubilejní 50. ročník mezinárodní soutěže historických motocyklů a automobilů Křivonoska a start jedné z etap se uskutečnil právě na českobudějovickém náměstí.

Z této akce vysílal živě Český rozhlas České Budějovice včetně vystoupení Old Steamboat Jazz Band. 

Stanley´s Dixie Street Band

Poté obrazně řečeno popojdeme pár stovek metrů a zamíříme u Tří lvů do studiového sále Českého rozhlasu České Budějovice. Tam v lednu roku 2017 ke spokojenosti publika zahrála pětičlenná dixielandová kapela z Kopřivnice Stanley´s Dixie Street Band, která pro posluchače velmi vstřícným způsobem spojuje klasická čísla klasického jazzu a  staré swingové šlágry.  

V čele  kopřivnického Stanley´s Dixie Street Bandu stojí trumpetista a zpěvák Stanislav Dětský, který jej založil před  patnácti roky. Ale muzikantský životopis tohoto Moravana je velmi bohatý a své místo má v něm osmileté  působení v orchestru Státního divadla v Ostravě, sedm roků fantastických zkušenosti trumpetisty na zaoceánských parnících, ale také několik sezón v populárních Buřinkách. 

autor: Jiří Kasal
Spustit audio