Psi vnímají všechny zvuky několikanásobně hlasitěji. Petardy a dělobuchy jim proto můžou poškodit i sluch

31. prosinec 2020

Pokud vybuchnou přímo u nich, můžou je popálit nebo poškodit jejich psychiku. Strachu z různých zvuků se většinou potom nezbaví do konce života. 

Silvestrovské vydání pořadu Máme rádi zvířata přináší, kromě zmíněného tématu, i vterinární poradnu s moderátorkou Jitkou Cibulovou Vokatou a veterinářkou Lucií Míkovou. Dojde i na téma veselých plemen a vůbec veselých zážitků se zvířaty.

Aktuálním tématem je ovšem Silvestr a hlučné oslavy.

V tuto dobu, tedy hlavně na Silvestra, je lepší vycházet se psy na vodítku a jen na nejnutnější venčení. Zvířata můžou reagovat na stres i agresí, protože se brání ohrožení. Odborníci doporučují zabavit je hrou tak odvést jejich pozornost do toho, co se děje venku. Určitě bychom je neměli nechávat doma samotné.

„Kočkám i psům lze dát na zklidnění sedativa“, říká veterinářka Lucie Míková. „Ta ale působí na každé zvíře jinak. Nemusí mít proto stoprocentní účinek“, dodává veterinářka. Psí psychologové doporučují nahrát zvuky petard a pouštět je psům nejdřív potichu a potom je postupně zesilovat. Ani to ale není záruka úspěchu.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Jitka Cibulová Vokatá
Spustit audio