Pověsti o čertech, podzemních chodbách nebo první televizi sbírají ve Strmilově

8. listopad 2016

Čerti, lakomí sedláci nebo tajemné podzemí - každé město má nějaké své pověsti. Ve Strmilově na Jindřichohradecku se je rozhodli sepsat a vydat knihu. Do její tvorby se můžou zapojit i místní obyvatelé.

„Tady nedaleko je v základech taková kamenná hlava. Slyšela jsem pověst, že se tam vybíralo mýto a mýtný prý byl velice zlý, nekompromisní. Chtěl po nějaké babce kořenářce, aby také zaplatila, a ona mu řekla: Máš srdce kamenné, abys sám nezkameněl. A tak tam prý teď kouká ze základů,“ vzpomíná na jednu z pověstí o Strmilově kronikářka Libuše Kubáková.

Příběhy začala sbírat jako učitelka na základní škole. „Děti dostávaly za úkol, aby nějakou místní pověst přinesly. Někdy je to hezká slohová práce, jindy je to jen na kousku papíru, protože tu pověst jim jen někdo vyprávěl. To bylo v 70. a 80. letech,“ ukazuje.

Se sbíráním pověstí ze Strmilova i okolí teď mohou pomoci i obyvatelé města. „Hlavní myšlenkou je dát dohromady více generací, aby si spolu povídaly. Chceme, aby lidé měli důvod se spolu zastavit před obchodem a mluvit o tom, jak je to například s tím podzemím, říká organizátorka projektu Jaroslava Sedláková.

Právě podzemí je jedním z témat, které se ve vyprávěních často objevuje. A někteří lidé jsou o existenci podzemních chodeb přesvědčení dodnes. „Říkalo se, že vedou od kříže na kraji kostela,“ podotýká Hana Přibylová.

Mezi strmilovskými pověstmi nemohou chybět ani ty o čertech. „Na Šibenném vrchu prý na jednom z kamenů pravidelně sedával čert. Zřejmě byl těžký, protože tam po něm zůstal dolík. Na Velikonoce, když se otevírají poklady, musíme najít právě tenhle kámen a pod ním bude poklad,“ říká Libuše Kubáková.

Strmilovští budou pověsti sbírat do konce roku. Potom je vydají knižně. A nemusí se jednat jen o příběhy z dávné historie. Lidé se v knize dozvědí například i o tom, jak se v 50. letech ve Strmilově objevila první televize.

V příštím roce město věnuje pověstem také stálou expozici. Zdobit bude prostor pod sochou Nejsvětější Trojice na náměstí, kde by podle legendy měly ústit podzemní chodby.

autor: hoch
Spustit audio