Povánoční Vltavín jako setkání se šťastnou hvězdou, či setkání hvězdami

27. prosinec 2020

Letošní Vánoce se po mnoha stech letech nesou v duchu přítomnosti vánoční, nebo chcete-li Betlémské hvězdy, astronomickou mluvou řečeno konjunkcí Saturna a Jupitera. Můžeme to brát čistě astronomicky s tím, že tyto dvě planety jsou v zákrytu a splývají do jedné, ale můžeme to brát i symbolicky. Dejme tomu jako setkání třeba se šťastnou hvězdou, nebo prostě jen jako setkání s hvězdou. 

A v tomto duchu, tedy setkání s hvězdou, či hvězdami, se odehraje i tento Vltavín. Potkáme se totiž s několikero hvězdami. S Karlem Kubátem, Františkem Fajtlem a s herci Jihočeského divadla. 

Velká řeka Djoliba

Jako první nahrávku pro vás máme záznam ze série dokumentů, které natočil na začátku šedesátých let minulého století Karel Kubát.

V Budějovickém rozhlase pracoval Karel Kubát přibližně od roku 1945, nejprve jako technik, později zvukař a režisér. Nikdy nepracoval v žádném jiném zaměstnání. Celý jeho život byl pouze rozhlas. Jak mi citoval jeho syn Petr Kubát, i o víkendech na chatě prý poslouchali rozhlasovou stanici České Budějovice.

V letech 1961 a 1962 byl Karel Kubát vyslán do republiky Mali, aby zde pomohl v budování rozhlasové stanice Radio Mali. Z těchto cest vznikla série nahrávek a my si dnes pustíme část jedné z nich, Velkou řeku Diolibu.

Přibližně v letech 1964 – 1967 napsal Karel Kubát ještě knihu „Na břehu Malše a Nigeru“. Bohužel kolem roku 1970 přerušila ČSSR diplomatické styky s Republikou Mali a vydání knihy se stalo nežádoucí. Rukopis pak ležel až do roku 1990 v šuplíku. Nakonec se kniha dostala po několika peripetiích ke čtenářům jen díky tomu, že ji rodina vydala vlastním nákladem. Pokud ji máte, věřte tomu, že máte poklad. A my si teď připomeneme tvorbu Karla Kubáta přímo v rozhlasové nahrávce Velká řeka Djoliba, pod kterou jsou ještě podepsaní Antonín Hardt a Jan Truka.

Legenda Fajtl a jihočeští herci Vesele i vážně

Další archívní záznamy, které uslyšíte ve Vltavínu, jsou dva:

Jeden vznikl na začátku května 2002 a natočila jej Mirka Nezvalová v třeboňských lázních s Františkem Fajtlem.

A následující pořad Divadelní vzpomínání, z něhož je následující ukázka, natočil 17. ledna roku 1986 režisér Ludvík Mühlstein s podtitulem Vesele i vážně o divadle se členy českobudějovické činohry. Všichni, kdo se tehdy v našem rozhlasovém studiu sešli, se vám hned v úvodu představí. Písničky s herci nastudovali Ivan Pokorný a Jiří Kosina, který v pořadu také skvěle hraje na klavír.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio