Poutníci budějovické diecéze se poprvé v novodobé historii vydávají do Vatikánu

11. prosinec 2017

Před papežem Františkem už brzo stane 50 poutníků z českobudějovické diecéze. K adventní Mikulášské pouti do Vatikánu se připojí i třiaosmdesátiletá Jarmila, kterou na audienci poslala Ježíškova vnoučata.

Na českobudějovickém biskupství už se balí a ve vzduchu je cítit lehká nervozita. Jedná se totiž o historicky první diecézní pouť ke svatému otci. Účastní se jí nejen zástupci biskupství, ale i primátor Českých Budějovic nebo ředitel a sládek Budvaru.

„Svatý otec se nejdříve po generální audienci setká s biskupy. Potom půjde pozdravit tělesně postižené, mezi nimiž budou i zástupci budějovické Arpidy. Následovat bude setkání se zástupci státní správy a poté věřím, že bude možné, aby svatý otec pozdravil i zbytek té skupiny,“ popisuje budějovický biskup Vlastimil Kročil.

Skupina poutníků se podle něj dostane k papeži opravdu blízko. „Bude ve speciálním oddělení, myslím, že to bude několik metrů. Věřím, že se budou moci bezprostředně setkat, i když to třeba nebude v tom smyslu, že si podají ruku,“ říká.

Sám Vlastimil Kročil se generální audience u papeže zúčastnil mnohokrát. „Ta setkávání jsou velmi milá, protože svatý otec se skutečně snaží naslouchat a reagovat na to, co od vás slyší. Je vždycky potěšen, když může vidět své spolubratry v biskupské službě,“ vypráví.

Program mikulášských poutníků, včetně Jarmily Vrzáčková, pro niž je cesta do Vatikánu splněným přáním od Ježíškových vnoučat, bude po audienci u papeže Františka pokračovat například adventním koncertem v papežské koleji Nepomucenum.

Reportáže z příprav a poté i samotné cesty do Vatikánu najdete zde.

autor: pfr
Spustit audio