Poradíme vám, jak se vyznat v luštěninách!
Víte, že arašídy jsou luštěnina? A že luštěniny mají podstatně více bílkovin než běžně konzumované maso? A že sojové boby jsou v podstatě největším zdrojem bílkovin mezi potravinami vůbec? A kolik je vlastně druhů luštěnin?
ZNÁMÉ I NEZNÁMÉ DRUHY LUŠTĚNIN
Modrý hrách – sušený celý, velmi oblíbený v Německu, při tepelné úpravě si zachovává kulatý tvar.
Půlený žlutý a zelený hrách – zelený bývá sladší, žlutý zase nejlépe ladí chutí s uzeným masem.
Cizrna – původem ze západní Asie velmi oblíbená na Středním východě. Vypadá jako deformovaný hrách a a také velmi podobně jako hrách chutná, je však sladší a jemnější.
Zelená čočka – také se nazývá kontinentální protože je nejpoužívanější právě v evropské kuchyni. Existují různě velké zelené čočky.
Žlutá čočka – pochází z Indie a tam se také nejvíce vaří jako „žlutý dal“.
Oranžová čočka – drobná čočka, kterou není nutné namáčet. V polévce je vařená za dvě minutky, výborná do dušené rýže.
Hnědá indická čočka – snadno se rozváří na kaši. Indické pokrmy velmi často čočku i jiné luštěniny používají.
Kuželovitá čočka – tmavá čočka výborné chuti, někdy se též nazývá francouzská. Téměř se nerozváří a proto je vysoce ceněna a tradičně se připravuje i ke slavnostním pokrmům z masa.
Fazol flageolet – drobnozrná odrůda fazolu zelenavé barvy a výborné chuti. Fantastická je především v salátech. Ve Francii tradičně k pečenému jehněčímu masu.
Velké bílé fazole – do dušených mas ale i jinam.
Měsíční fazole – také lima nebo máslové fazole též krémové barvy
Cannellino fazole – bílé fazole oblíbené v italské kuchyni mají vatovitou strukturu.
Bostonské fazole – také bílé drobnější fazolky jejich pečená forma se stala základem pro dnešní světoznámé fazole v kečupu uvězněné v konzervách.
Borlotto fazole – hnědavé fazole z Itálie se snadno rozvářejí, a proto se používají jako zahušťovací součást některých dušených mas.
Červené fazole – sladké a moučné známé především z mexické kuchyně. Velmi rozšířené, k dostání především konzervované. Rád je využívám do masových fáší i paštik coby dekoraci.
Černé fazole – typické v Karibské oblasti a v Jižní Americe. Jsou nasládlé a velmi chutné zvláště, když je připravíte sami ze suchých.
Bob zahradní – pěstovali ho už starověké civilizace a dodnes patří mezi jemné, chutné luštěniny. Také pod názvem chlebové fazole.
Vigna zlatá – mungo (zelené) – adzuki (červené) – Všechny luštěniny tohoto druhu jsou velmi bohaté na vitaminy a minerály. Pěstují se nejvíce v Indii a Číně. U nás známe vignu zlatou jako naklíčenou lahůdku do salátů. Vigna adzuki má prokazatelně léčivé účinky navíc se díky sladké chuti využívají semena vigny také na přípravu orientálních cukrovinek.
Vigna čínská – trochu fazolovitá semena krémové barvy s tmavým puntíkem jsou na našem trhu občas vydávána za sóju. Je velmi populární mezi černošským obyvatelstvem Ameriky a nejčastěji se podává s nakládaným vepřovým masem a pikantní omáčkou tabasco.
Kajan – se také nazývá holubí hrách. Béžová semena jsou hrachu podobné jak tvarem tak i chutí.
Hrachor setý – je velmi populární na Středním východě jako součást mnoha pokrmů, ale i samotný jako přílohová zelenina.
Sója luštinatá – má různě zbarvená semena nejčastěji světle okrové. Je to beze sporu strategická surovina a již dlouho je s rýží nejdůležitější součástí orientální stravy. Kompozice bílkovin v sóje je pro naše tělo přímo ideální. Využití sóji v kuchyni je též všestranné – sójové mléko, tvarohový sýr – tofu, sójový olej, mouka, náhražky masa, sójové klíčky a celá škála výrobků z fermentované sóji (miso, tempeh, omáčky a podobně).
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka