Poradíme vám, jak se vyznat v luštěninách!

Víte, že arašídy jsou luštěnina? A že luštěniny mají podstatně více bílkovin než běžně konzumované maso? A že sojové boby jsou v podstatě největším zdrojem bílkovin mezi potravinami vůbec? A kolik je vlastně druhů luštěnin?

ZNÁMÉ I NEZNÁMÉ DRUHY LUŠTĚNIN

Modrý hrách – sušený celý, velmi oblíbený v Německu, při tepelné úpravě si zachovává kulatý tvar.

Půlený žlutý a zelený hrách – zelený bývá sladší, žlutý zase nejlépe ladí chutí s uzeným masem.

Cizrna – původem ze západní Asie velmi oblíbená na Středním východě. Vypadá jako deformovaný hrách a a také velmi podobně jako hrách chutná, je však sladší a jemnější.

cizrna

Zelená čočka – také se nazývá kontinentální protože je nejpoužívanější právě v evropské kuchyni. Existují různě velké zelené čočky.

Žlutá čočka – pochází z Indie a tam se také nejvíce vaří jako „žlutý dal“.

Oranžová čočka – drobná čočka, kterou není nutné namáčet. V polévce je vařená za dvě minutky, výborná do dušené rýže.

0:00
/
0:00

Hnědá indická čočka – snadno se rozváří na kaši. Indické pokrmy velmi často čočku i jiné luštěniny používají.

Kuželovitá čočka – tmavá čočka výborné chuti, někdy se též nazývá francouzská. Téměř se nerozváří a proto je vysoce ceněna a tradičně se připravuje i ke slavnostním pokrmům z masa.

Fazol flageolet – drobnozrná odrůda fazolu zelenavé barvy a výborné chuti. Fantastická je především v salátech. Ve Francii tradičně k pečenému jehněčímu masu.

Fazole (ilustr. obr.)

Velké bílé fazole – do dušených mas ale i jinam.

Měsíční fazole – také lima nebo máslové fazole též krémové barvy

Cannellino fazole – bílé fazole oblíbené v italské kuchyni mají vatovitou strukturu.

Bostonské fazole – také bílé drobnější fazolky jejich pečená forma se stala základem pro dnešní světoznámé fazole v kečupu uvězněné v konzervách.

Borlotto fazole – hnědavé fazole z Itálie se snadno rozvářejí, a proto se používají jako zahušťovací součást některých dušených mas.

Červené fazole – sladké a moučné známé především z mexické kuchyně. Velmi rozšířené, k dostání především konzervované. Rád je využívám do masových fáší i paštik coby dekoraci.

Černé fazole – typické v Karibské oblasti a v Jižní Americe. Jsou nasládlé a velmi chutné zvláště, když je připravíte sami ze suchých.

Bob zahradní – pěstovali ho už starověké civilizace a dodnes patří mezi jemné, chutné luštěniny. Také pod názvem chlebové fazole.

Luštěniny

Vigna zlatámungo (zelené) – adzuki (červené) – Všechny luštěniny tohoto druhu jsou velmi bohaté na vitaminy a minerály. Pěstují se nejvíce v Indii a Číně. U nás známe vignu zlatou jako naklíčenou lahůdku do salátů. Vigna adzuki má prokazatelně léčivé účinky navíc se díky sladké chuti využívají semena vigny také na přípravu orientálních cukrovinek.

Vigna čínská – trochu fazolovitá semena krémové barvy s tmavým puntíkem jsou na našem trhu občas vydávána za sóju. Je velmi populární mezi černošským obyvatelstvem Ameriky a nejčastěji se podává s nakládaným vepřovým masem a pikantní omáčkou tabasco.

Kajan – se také nazývá holubí hrách. Béžová semena jsou hrachu podobné jak tvarem tak i chutí.

Hrachor setý – je velmi populární na Středním východě jako součást mnoha pokrmů, ale i samotný jako přílohová zelenina.

Sója luštinatá – má různě zbarvená semena nejčastěji světle okrové. Je to beze sporu strategická surovina a již dlouho je s rýží nejdůležitější součástí orientální stravy. Kompozice bílkovin v sóje je pro naše tělo přímo ideální. Využití sóji v kuchyni je též všestranné – sójové mléko, tvarohový sýr – tofu, sójový olej, mouka, náhražky masa, sójové klíčky a celá škála výrobků z fermentované sóji (miso, tempeh, omáčky a podobně).

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.