Polovina památkově chráněného Železného mostu v Týně nad Vltavou bude zdvihací, jednání se konečně posunula

25. leden 2023 12:58

Po desítkách let je jasno v otázce přestavby Železného mostu v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku. Kvůli nízké výšce nad hladinou bude jedno pole mostu z konce 19. století zdvihací. Vedení města se na tom definitivně dohodlo s Ředitelstvím vodních cest. Náklady na celou akci přesáhnou 300 milionů korun a z velké části je zaplatí stát.

„Mělo by to vypadat tak, že v pilíři uprostřed řeky a v opěrném bodě na pravém břehu budou umístěny písty, zdvihací zařízení, které umožní zdvih mostu zhruba o dva metry tak, aby to splňovalo minimální podjezdnou výšku danou podmínkami splavnění,“ popisuje starosta Týna nad Vltavou Karel Hladeček.

Rekonstrukce Železného mostu se ve městě řeší dlouhou dobu. „Na stole je to minimálně patnáct let. Já jsem se kdysi v tomto i občansky angažoval, dělali petici za zachování mostu na původním místě, protože jednou z variant bylo i přemístění mostu a jeho nahrazení novým betonovým mostem,“ vzpomíná starosta.

Čtěte také

Most je památkově chráněný. Kvůli nízké výšce nad hladinou omezuje plavbu větších osobních lodí a parníků. „Necelé tři metry, to je opravdu málo, je to prakticky nejnižší most na celé vltavské vodní cestě,“ připomíná mluvčí Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Problémem jsou i sítě, které po mostě vedou, zejména pak horkovod z nedaleké temelínské elektrárny. Podle aktuální dohody se potrubí přesune pod koryto řeky Vltavy do speciálního kolektoru.

Ředitelství vodních cest tento kompromis považuje za velký úspěch. „V tomto směru jsme v uplynulých měsících dosáhli velkého pokroku v jednání s městem,“ potvrzuje Jan Bukovský

Kdy přesně přestavba začne, zatím není jasné. Ředitelství vodních cest počítá, že do deseti let městem ročně propluje 250 osobních lodí a dalších zhruba pět tisíc malých plavidel. Týn nad Vltavou aktuálně řeší hlavně rekonstrukci vedlejšího Nového mostu, kterou Jihočeský kraj zahájí ještě letos na jaře.

Spustit audio

Související