Pole se zelím v Roudném se kvůli suchu a horku proměnilo v ráj škůdců

15. srpen 2018 10:13

Suché a horké počasí je ideální pro množení škůdců zeleniny. Pěstitelé zelí v Roudném na Českobudějovicku svádí marný boj s mšicemi, dřepčíky a molicemi už několik týdnů. Postřiky kvůli vedru moc neúčinkují.

„Když se podíváme do hlávky, tak mšice a molice tu jsou, a to je strašně velký problém. Také listy jsou provrtané od dřepčíků, ty už tu byli v několika vlnách po sobě,“ ukazuje vedoucí krouhárny Zemědělského podniku Malše Roudné Eduard Šebenda.

Postřik proti škůdcům podle něj moc nepomáhá. „Bez toho bychom se asi neobešli, to bychom zelí vůbec neměli, ale třeba molice se ošetřuje strašně těžko. Ona se musí nejdřív vyplašit, aby trochu vyletěla nahoru, a když jí ten postřik nezasáhne, tak ji prostě nezničí,“ vysvětluje.

Sucho a teplo škůdcům náramně prospívá. „Oni mají možnost se reprodukovat rychleji, než my je dokážeme postříkat. Navíc tím, že vysoké teploty jsou v noci i ve dne, tak postřiky strašně špatně zabírají, protože se rychle odpařují z porostů,“ popisuje Eduard Šebenda.

Na poli jsou také stovky bělásků. „To je další věc, když už je porost trochu vzrostlejší, tak se líhnou motýli a zase nakladou housenky. Požírají listy a samozřejmě to nevypadá na hlávce vábně a zastavuje to růst,“ dodává vedoucí krouhárny.

Zemědělský podnik Malše Roudné odloží letos kvůli suchu a horku i termín sklizně zelí, nezačne na konci srpna, ale až v polovině září. Pěstitelé doufají, že se hlávky vzpamatují v případě, že přijdou srážky.

Spustit audio

Související