Pokosit louku zvládnou i děti. Dokázaly to na mistrovství republiky v Mlynářovicích na Šumavě

7. červenec 2020 14:13

Kosu do rukou vzaly děti v Mlynářovicích na Šumavě. Místní nadšenec tam pro ně připravil mistrovství České republiky v netradiční disciplíně. Jak nástroj nabrousit, se přijeli poradit i dospělí, kteří společně s dětmi trénovali na louce.

Soutěž uspořádal sekáč David Vostrovský, který se účastnil i mistrovství Evropy a své děti učil kosit od mala. „V pěti jsem poprvé závodil, nejvíc mě na tom baví, jak ta tráva padá,“ komentuje jeho čtrnáctiletý syn Šiva.

David Vostrovský pořádá mistrovství na Šumavě už třináct let. „Sháněl jsem informace, znalosti, chtěl jsem se setkávat s nejlepšími, ale bylo pro mě jako ekologického zemědělce těžké objíždět všechny zvlášť, tak jsem je sezval sem,“ vysvětluje.

Při soutěži v kosení kosou je rozhodující rychlost, ale i kvalita. „Změří se čas, pak se pokosená tráva shrabe, porotci udělí známku, ta se potom převádí podle vzorce na trestné vteřiny, které se přičtou k dosaženému času a výsledný čas určí vítěze,“ popisuje David Vostrovský.

Čtěte také

Zásadní je podle něj nabroušení kosy, a to dobře ví i jeho děti, které zvládají kosení už odmala. „Dceru jsem učil, když jí bylo sedm, staršího syna v pěti a u toho mladšího už jsem byl otrlý, ten měl speciální kosičku ve třech letech, ale to musí být člověk ve střehu,“ vypráví s úsměvem.

Amia Vostrovská se loni zúčastnila i mistrovství Evropy v kosení. „Je tam oplocená louka o rozloze přibližně dva hektary, v ní jsou čtverce rozdělené do tří kategorií – děti, ženy a muži. Hodně dobří byli Švýcaři, Rakušané a Němci,“ vzpomíná.

David Vostrovský se kosením kosou živí a svou rychlostí boří tvrzení, že sekačka je účinnější. „Kosím tady pro Národní park Šumava a jsem tam rychlejší a efektivnější než kluci s křovinořezem. Ve starých knihách jsem se dočetl, že pro profesionální sekáče byl takový běžný průměr 40 arů za den,“ uzavírá.

autor: Anna Vrhelová

Související