Nejrychlejší traktor na světě se prohnal po louce v Předslavicích

7. květen 2016

Vrchol agro show v Předslavicích na Strakonicku obstaral nejrychlejší traktor na světě. Finský výrobce stroj vybavil výkonem motoru 480 koní, hmotností 7300 kilogramů a speciálními pneumatikami s hřeby.

Do malé jihočeské vesnice přivezla traktor společnost, které šéfuje Libor Jungvirt. „Když už děláme předváděcí akci, tak jsme chtěli, aby to stálo za to. Snažili jsme se sem dostat maximum techniky a jako takovou třešničku na dortu jsme přivezli z Finska nejrychlejší traktor, který zajel rekord 130 kilometrů v hodině a mimo jiné zahajoval i finskou rallye,“ uvedl.

Za volant traktoru usedl Milan Rusňák. „Jelo se mi skvěle. Je to pohodlný traktor a zároveň je to pocta řídit stroj, který se pyšní rekordem. Traktor je sériově vyrobený, ale je upravený, má zvýšený výkon, jiný převod a odpojený pohon přední nápravy, takže člověk to pozná,“ komentoval.

Stroj podle něj nabízí řidiči maximální komfort a ženy by zase mohla potěšit možnost výběru barvy traktoru. „Pokud by nějaká dáma chtěla třeba traktor s kytičkami, tak jsme schopní jí ho ve Finsku vyrobit,“ dodává Milan Rusňák.

autor: Václav Malina
Spustit audio