Pojišťovny začaly proplácet léčebné konopí. Pomáhá to Martině s roztroušenou sklerózou

31. leden 2020 08:21

Proplácení léčebného konopí pacientům přijde zdravotní pojišťovny v roce 2020 na desítky milionů korun. Podle novely zákona o léčivech je z veřejného pojištění konopí hrazené od 1. ledna. Podle zjištění Českého rozhlasu počítá Všeobecná zdravotní pojišťovna na úhradu se 120 miliony korun

První pacientkou, která má léčbu plně hrazenou, je dvaapadesátiletá Martina. Ta trpí roztroušenou sklerózou a konopí jí pravidelně vyzvedávají v lékárně její rodiče.

„Zažádáte u lékaře, on vypíše recept, pošle ho reviznímu lékaři, ten ho buď schválí, nebo ne a pošle ho zpátky lékaři. Když je to schválené, lékař vám pošle kód, se kterým jdete do lékárny a tam vyzvednete konopí,“ popisuje Zdeněk Majzlík z Týna nad Vltavou.

Zdeněk Majzlík se svou dcerou Martinou

Jeho dnes dvaapadesátiletá dcera Martina je od svých 27 let postižena progresivní formou roztroušené sklerózy. V posledních letech se může pohybovat jen pomocí vozíku.

Každý měsíc potřebuje 180 gramů léčebného konopí. „Já jí z toho musím připravit jointy a další část jí zpracuji, aby si to přidávala do jídla. Denně spotřebovává šest jointů a další asi tři gramy konopí v jídle,“ říká Zdeněk Majzlík.

Po dlouhých letech léčení Martině běžné léky proti bolestem, křečím a dalším symptomům přestaly účinkovat a jediné, co jí pomáhá, je konopí. „Ona tehdy doopravdy přemýšlela o tom, jak ukončit život, protože už to nemohla snášet. Naštěstí jí nějací kamarádi poradili, že na to má dobrý účinek konopí, aby to vyzkoušela. Ona vykouřila jointa a přestaly bolesti. Po dlouhé době byla schopna i sama vyměšovat, do té doby trpěla hroznými zácpami, což se řešilo až na jednotce intenzivní péče, protože jí hrozilo roztržení střev,“ vzpomíná Zdeněk Majzlík.

Čtěte také

To potvrzuje i jeho manželka. „Pomáhalo jí to strašně moc, to se nedalo srovnat, ulevovalo to od křečí v nohách, když s ní člověk potřeboval pohybovat, to bylo lepší, byla volnější. Zatím to funguje pořád. Nejsou na ní absolutně vidět příznaky nějakého zhulení, naopak psychicky je na tom velice dobře. Ona je chytrá holka, angličtinu se přitom učila a počítač ovládá lépe než manžel,“ vypráví.

Martina dnes žije v Domově svatého Josefa v Žirči u Hradce Králové a je první pacientkou, které léčebné konopí hradí Všeobecná zdravotní pojišťovna v plné míře.

Kolik dalších pacientů získá léčebné konopí hrazené z veřejného pojištění, nejde zatím odhadnout. Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimila Sršně nelze předpovědět, jakému počtu pacientů letos lékaři léčbu konopím předepíší.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související