Pohromadě, s tradičním pohoštěním a nazdobeným stromečkem tráví Vánoce klienti budějovického Fokusu

25. prosinec 2023 08:14

Asi málokdo chce trávit Vánoce bez svých blízkých. Sami nechtějí být ani klienti Fokusu České Budějovice, který se stará o lidi s duševním onemocněním. Na Štědrý den se proto tradičně scházejí přímo v sídle organizace a svátky s nimi oslaví vždy i sociální pracovnice. Přijít a užít si klasickou vánoční atmosféru může úplně každý, kdo služby zařízení využívá.

„Každý může přijít na libovolnou dobu, i klienti z chráněného bydlení. Někdo přijde třeba na hodinku a někdo tu vydrží půl dne,“ popisuje sociální pracovnice českobudějovického Fokusu Iveta Martinů.

V sídle organizace je tradiční vánoční výzdoba. „Vánoce se pro klienty připravují zhruba týden předem. Máme tady umělý stromeček, ten si klienti ozdobí, udělají si vánoční výzdobu. Pak pod stromeček dáme dárky. Nikdo nechce být na Vánoce doma sám a řekla bych, že naši klienti jsou na to ještě citlivější,“ dodává Iveta Martinů.

Čtěte také

Štědrý den a vánoční svátky už několikrát strávila ve Fokusu paní Zdeňka. „Bylo to tady moc hezký. Dělala jsem bramborový salát z tří kil brambor, takže si dovedete představit, že toho byl plný kastrol. Potom mi ostatní pomáhali obalovat řízky. Já mám takovou vychytávku, že je peču v troubě, takže se jich tam najednou vejde hodně. Tady je dobrá parta, opravdu jsme se nasmáli,“ vypráví.

Vaření paní Zdeňku baví. „Praktické terapeutky se tady se mnou musí zlobit, protože já jsem furt u plotny a nechci tam nikoho pustit. No, ale mně to dělá radost, protože všem moc chutná, zvedají palec, že je to výborný,“ usmívá se.

Na Vánoce přijde do Fokusu také pan Vladimír. „Já se bojím lidí, mám nějaké problémy, ale dám si kafe, popřeji. A jsem na sladké, chutná mi cukroví, to potom na nikoho nezbyde,“ říká.

Kdo nestihne přijít na Štědrý den, může si Vánoce ve Fokusu v Českých Budějovicích užít ještě na svatého Štěpána 26. prosince.

Spustit audio

Související