Podle fotografií skutečných letadel vyrábí modely a boduje s nimi na soutěžích

7. duben 2018

Letecký modelář, rodák z Jamného u Boršova František Frána začínal se svým hobby skutečně od píky. „Moje první letadlo byla Vážka, to mi bylo nějakých dvanáct let,“ vzpomíná na legendární házedlo z balzy a zeleného plastu, jehož stavebnice se svého času dala koupit v každém hračkářství.

„Po roce sedmdesát jsem už začal s modely řízenými rádiem,“ popisuje svou modelářskou kariéru, která je víc než půlstoletí dlouhá. „Postupem času jsem se chtěl ale ve vzduchu víc a víc vyblbnout,“ směje se, „takže jsem si pořídil akrobatický model, chytlo mě to a pak jsem řadu let létal soutěže akrobacie.“

V kláních leteckých modelů, které si František Frána vyrábí sám podle fotografií skutečných letadel a jejich továrních nákresů, pak mnohokrát bodoval. Sám si nejvíce cení prvního místa na Evropském poháru v roce 2008, putovního poháru národního mužstva z let 2007, 2012 a 2013 a zlata na Evropském poháru maket hydroplánů z Francie v roce 2013.

Na hydroplány se těší i příští rok. „Máme takovou tradici, že poslední víkend v květnu závodí letecké modely na rybníku Bezdrev,“ popisuje. „ V roce 2017 budou mít závody status evropského poháru a poprvé na Bezdrev přijedou i soutěžící z Itálie, kteří u nás ještě nelétali, takže všechny zvu, přijďte se podívat,“ uzavírá.

Vyprávění leteckého modeláře Františka Frány si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio