Po výbuchu bytového domu v Lenoře skončilo devět lidí v nemocnici, jeden člověk zemřel

3. říjen 2019 08:30

Hasiči od brzkého čtvrtečního rána zasahovali u výbuchu bytového domu v Lenoře na Prachaticku. Jeden člověk zemřel, devět zraněných převezli záchranáři do nemocnice.

Výbuch a požár si vyžádal jednoho mrtvého. Potvrdila to mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová. „Po příjezdu na místo jsem zjistila, že v domě byla nalezena jedna mrtvá osoba a dalších devět osob bylo zraněno“ uvedla.

Dva muže s velmi těžkými popáleninami transportovali záchranáři vrtulníkem do Prahy. „Oba pacienti byli předáni na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, jejich stav je vážný,“ doplnila mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Sedm lehce zraněných skončilo ve spádových nemocnicích v Prachaticích a Strakonicích. „Utrpěli převážně drobné popáleniny, pohmoždění, tržné rány a podobně,“ popsala Petra Kafková.

Celkem hasiči evakuovali šest rodin. Třípodlažní dům je zdemolovaný. „Jsou to tři domy vedle sebe a krajní dům je zdemolovaný. Hasiči pořád zasahují, čekáme na vyjádření statika a asi budeme muset strhnout celý ten dům,“ popsal starosta Antonín Chrapan.

Příčina výbuchu a škody zatím nejsou zjištěny. Policie připouští i verzi, že výbuch mohl někdo způsobit úmyslně.

Událost byla hasičům ohlášena v 04:08 hodin. Zasahovalo několik hasičských i záchranářských jednotek, včetně dvou vrtulníků. Záchranná služba po příjezdu na místo vyhlásila stav mimořádné události kvůli většímu počtu zraněných.

„Naše poděkování patří místní obvodní lékařce, která se aktivně zapojila do poskytování přednemocniční neodkladné péče zraněným v místě neštěstí,“ dodala Petra Kafková.

Škodu způsobenou požárem a výbuchem vyčíslili vyšetřovatelé hasičů na 10 až 15 milionů korun.

Spustit audio

Související