Plížím se jako vydra pro kořist, popisuje svůj styl vicemistryně světa v muškaření Kateřina Švagrová

14. říjen 2022

Muškaření se věnuje zhruba od čtyř let. Nejdříve jí bylo jenom koníčkem, pak rybářství a ochranu vod i vystudovala a teď se chytáním ryb živí. Jezdí za nimi po celém světě, píše o nich, stala se profesionální rybářskou průvodkyní. Navíc je jednatřicetiletá Kateřina Švagrová z Kaplice čerstvou držitelkou titulu mistra světa v muškaření za český ženský tým a vicemistryní v jednotlivcích.

I silní muži by se nejspíš mohli od této útlé ženy učit. Co podle ní dělá mistra? „O tom jsem nikdy nepřemýšlela,“ odpovídá opatrně, „ale člověka může úspěšným udělat to, že si za něčím jde, že se nevzdává, že se tomu věnuje. Samozřejmě roli hraje talent, ale je také velmi důležité mít pokoru.“

Vzhledem k drobné postavě nemá Katka takovou sílu a takové fyzické předpoklady, aby se třeba v divokém proudu dostala k rybám tak blízko, jak by to dokázal silný chlap. Využívá ale svého handicapu ve svůj prospěch.

„Já se snažím chovat v té řece neviditelně. Snažím se krčit, využívám toho, že jsem maličká. Snažím se schovávat, plížit, abych si ryby nesplašila, chytila si je z nějaké jamky. Takže se snažím chovat jako lovec, jako vydra,“ popisuje.

Přirozenost se podle Kateřiny Švagrové vyplácí i v přípravě návnad. „Už od dětství dělám to, co mě naučil taťka – když přijdu k vodě, je důležité podívat se pod kameny v řece, co se tam vyskytuje za živočichy. Pak se podle toho snažím napodobit nástrahu. Nebo v létě, když už se líhnou mouchy, létají jepice, chrostíci, se dívám okolo, co zrovna létá, a podle toho vybírám nástrahu, abych rybu lépe přesvědčila,“ prozrazuje.

Myslí si, že ryby si všímají i toho, co je nad vodou. „Nikdo to nikdy nepotvrdil, ale jsem přesvědčená, že ryby se z vody dívají. Alespoň zkušenost, kterou mám třeba z Islandu, pro to svědčí. Kolikrát ten losos vyskočí, podívá se okolo, vidí rybáře a už nezabere. Ví, že tam jsme. Ryby se podle mne z vody dívají a nejsou hloupé. To rozhodně ne,“ dodává.

Zajímavé zkušenosti a zážitky Jihočešky Kateřiny Švagrové, mistryně mezi muškaři, si poslechněte v celém rozhovoru online.

Spustit audio

Související