Plastika vám může život zlepšit, nikoli ho změnit

14. září 2015

Neodborné nebo nadbytečné zásahy do podoby člověka prostřednictvím plastické chirurgie se stále ještě dějí. Jejich odstrašující výsledky vídáme v médiích, čteme smutné příběhy jejich nositelů. „Každý estetický chirurg by měl hledět především na zájmy pacienta, ne na své. A to i v případě, že po něm zákrok žádá celebrita a pro lékaře to znamená propagaci,“ tvrdí českobudějovický lékař Vladimír Mařík, který naši republiku zastupuje ve Světové organizaci estetických chirurgů ISAPS. Ta se zasazuje především o profesionalitu, kvalitu a bezpečnost zákroků.

Je spočítáno, že nejspokojenější jsou lidé s plastikami břicha (90% pacientů ve světě), naopak nejméně s plastikami nosu (jen 60%). „To pochopitelně souvisí i se změnou výrazu obličeje. A ačkoli má pacient či pacientka dopředu možnost seznámit se s počítačovým modelem toho, jak by mohl obličej po zásahu vypadat, ne vždy je pak realita taková,“ vysvětluje estetický chirurg. Například zmenšení nosu vyžaduje lámání jeho kůstek. Náprava stavu, který se pacientovi nelíbí, je pak složitá.

Většinovými zákaznicemi estetické chirurgie jsou ženy (86%), postupně ale přibývá i mužů. Ti nejčastěji vyhledávají operace očních víček, nosů, facelifty a liposukce. Týká se jich i transplantace vlasů. „U nás v republice se transplantace vlasů provádějí asi jen na dvou pracovištích,“ uvádí lékař. „Výsledky jsou trvalé a velmi efektní. Jde o dokonalou manufakturu na sázení vlasů, malými vpichy se kořínky vsazují do kožního krytu jeden po druhém.“

„Čelo je naopak oblast, která není úplně vděčná,“ konstatuje Vladimír Mařík. „Já osobně operuji čelo jen asi dvakrát do roka, zbylé případy řeším botoxem. A ten připraví tuto oblast o mimiku. Na druhou stranu, takový zákrok je nenáročný, bez jizev, komplikace jsou minimální.“ Neinvazivní zákroky za pomoci botulotoxinu nebo kyseliny hyaluronové už dnes tvoří celou polovinu estetických zákroků a využívá se jich dále například při vyhlazování vrásek v okolí úst nebo při vyplňování rtů.

Třetí nejčastější operací prováděnou plastickými chirurgy ve světě je úprava očních víček. Správný okamžik k tomu, kdy k ní přistoupit, si podle doktora Vladimíra Maříka obvykle určuje pacient sám, obecně lze konstatovat, že po čtyřicátém roku věku se v 90% nespleteme. „Operace horních víček se provádí jen v lokální anestezii a je zatížena minimem rizik a komplikací. Naproti tomu dolní víčko je složitější. Kdyby se třeba odebralo více tkáně, než je žádoucí, víčka by mohla odstávat, oko se protáhne dolů a špatně se pak takový stav reviduje. Jinak ale tento zákrok skvěle řeší pytle pod očima.“ Vrásky kolem očí vyhlazují estetičtí lékaři nejčastěji opět botoxem. „Od vytahování zevní části obočí se ustupuje. Nicméně já vždy říkám svým pacientům, že vrásky kolem očí jsou pozitivní vrásky, vznikají od smíchu a nemusíme se stydět si je ponechat,“ usmívá se i doktor Mařík.

A na závěr: lze skutečně plastikami změnit identitu člověka, tak jak to známe z filmů? „Je to naprosto ojedinělé, ale jde to,“ odpovídá primář Oddělení plastické chirurgie Nemocnice České Budějovice Vladimír Mařík. „Jeden americký chirurg změnil identitu pacientky, která byla sexuálně týrána svým otcem a chtěla se od své minulosti úplně odstřihnout. Estetický lékař jí provedl operaci nosu, vložil lícní implantáty, zmenšil bradu, upravil ušní boltce. Byla to změna výrazná, žena se přestěhovala do jiného města a začala žít nový život. Ale to je opravdu extrémní případ. Já svým pacientům říkám: estetická chirurgie vám může zlepšit komfort života, ale život vám nezmění.“ Zbytek se totiž odehrává v našich hlavách a v našich skutcích.

Příští týden v pondělí (21. 9.) bude naším hostem MUDr. Jan Tuček, psychiatr. Téma: Podzimní deprese a sklony k sebevraždám

Spustit audio