Petr Šabach: Království za story. Tragikomický příběh o jedné dokonalé loupeži

11. srpen 2024

V pět hodin ráno zazvoní na Pavlu její kamarádka Vanda. Asi se něco stalo, takhle časně ráno se obvykle nenavštěvují ani nejlepší přítelkyně… Vanda je celá u vytržení, navíc jde snadno poznat, že předchozí večer zřejmě neseděla v bačkorách doma u televize…

Účinkují: Lenka Krčková, Taťána Kupcová
Napsal: Petr Šabach
Zvukový mistr: Tomáš Pánek
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v roce 2008

Království za story, tragikomickou povídku o jedné dokonalé loupeži, napsal český humorista Petr Šabach. Text vyšel ve stejnojmenné povídkové knize, kterou vydalo v roce 2012 nakladatelství Odeon.

Rozhlasové zpracování vzniklo ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice již v roce 2008. Příběh tehdy načetly herečky Jihočeského divadla Lenka Krčková a Taťána Kupcová.

Petr Šabach

Petr Šabach se narodil v roce 1951 v Praze, jeho otec byl vojákem z povolání, maminka pracovala na ministerstvu školství a kultury. Vystudoval střední knihovnickou školu a kulturologii na Filosofické fakultě University Karlovy.

Petr Šabach

Už před listopadem 89 působil na volné noze, pracoval jako hlídač v Národní galerii nebo jako technický redaktor v Pragokoncertu. Své první povídky začal publikovat v 70. letech v Mladé frontě, v Práci a v Tvorbě.

Knižním debutem byl v roce 1986 povídkový soubor s názvem Jak potopit Austrálii. Po revoluci následovaly další tituly: Hovno hoří, Babičky, Opilé banány či Putování mořského koně.

Podle několika Šabachových námětů vznikly úspěšné filmy režírované Janem Hřebejkem: Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo nebo U mě dobrý. Podle jeho novely Občanský průkaz natočil stejnojmenný film režisér Ondřej Trojan.

V lednu 2016 získal Petr Šabach od Českého centra PEN klubu Cenu Karla Čapka. Jeho posledním vydaným dílem byla kniha A nakonec Vánoce, vyšla v závěru roku 2015. O dva roky později, v září 2017 její autor zemřel. Bylo mu 66 let.

Spustit audio

Související