Miloš Urban: Šrámkova Sobotka. Příběh o poezii a jedné letní lásce

28. červenec 2024

Šrámkova Sobotka je festival českého jazyka a literatury, který se koná začátkem července v Českém ráji. Právě na něm se potkávají dva mladí lidé – Michal a Gábina. Ona ještě studentka, on už ne, zato těsně po rozchodu. Spojuje je poezie… Oba mají rádi takzvanou slam poetry, jakési „rýmování“ před lidmi, trošku divadlo, trošku show…

Čtou: Michal Štěrba, Kamila Šmejkalová
Napsal: Miloš Urban
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v roce 2019

Povídku o jedné letní lásce a poezii napsal Miloš Urban. Nazval ji stejně jako známý festival, tedy Šrámkova Sobotka. Příběh vyšel v povídkové antologii Město mezi zelenými kopci, kterou v roce 2018 vydalo nakladatelství Listen.

Rozhlasové zpracování vzniklo o rok později ve studiu v Plzni. Povídku načetli Michal Štěrba a Kamila Šmejkalová.

Miloš Urban

Úspěšný spisovatel a překladatel Miloš Urban se narodil v roce 1967 v Sokolově. Část dětství prožil s rodiči na československé ambasádě v Londýně, druhou část a dospívání v Karlových Varech, kde v 80. letech maturoval na gymnáziu. Poté odešel do Prahy studovat anglistiku a nordistiku na Filozofickou fakultu UK a v hlavním městě už zůstal.

Miloš Urban

Už více než dvacet let je kmenovým redaktorem nakladatelství ARGO, které vydává i jeho romány. Debutoval v roce 1998 románem Poslední tečka za rukopisy, který podepsal ještě jako Josef Urban.

Svůj další román, gotický horor Sedmikostelí už vydal pod jménem Miloš Urban. V roce 2001 podle něj byla natočena stejnojmenná desetidílná rozhlasová četba.

Za „zelený“ román Hastrman získal v témže roce cenu Magnesia Litera v kategorii próza. V roce 2018 podle něj hudebník a režisér Ondřej Havelka natočil stejnojmenný film. Filmovou podobu dostal o pár let dříve i mysteriózní příběh románu Santiniho jazyk, který natočil režisér Jiří Strach.

V roce 2019 vydal Miloš Urban Kar, románovou poctu Karlovým Varům, městu, kde prožil část dětství a mládí. Jeho zatím poslední knížkou je román Továrna na maso (2022), příběh z pražských Holešovic 20. let 20. století.

Miloš Urban je také autorem mnoha povídek, které většinou publikuje v různých povídkových antologiích. V roce 2008 mu je „jeho“ nakladatelství ARGO vydalo sebrané v knížce s názvem Mrtvý holky.

Spustit audio

Související