Pětník zpívá ve vlastním pojetí písničky Beatles, Josefa Kainara, kapely Nerez i jihočeských Nezmarů

Zásluhou velmi dobře zavedeného cyklu Večery S a jeho dramaturga Jaroslava Hnízdila, kapelníka skupiny Spolektiv, ožívá zpravidla jednou za měsíc českobudějovické Divadlo U Kapličky zajímavými koncerty.

A to se stalo i loňského 24. září, kdy se na pódiu představila vokální skupina Pětník. Vznikla před třiadvaceti roky ještě v minulém století a její název odkazuje na pětičlenný vícehlas. Je však skutečností, že a cappella zpívající Pětník působil ve své dosavadní historii spíše jako čtveřice.

Repertoár Pětníku je stylově rozmanitý, obepínající folk, swing, blues i gospely, a vše spojují vlastní aranžmá. Když pominu malá demoalba, tak Pětník natočil tři desky. První bylo před osmnácti roky album s názvem V botách snů, pak se diskografie vokální formace rozšířila o cédéčko datované letopočtem 2011 a to zatím poslední je z roku 2019.

V Divadle U Kapličky byl Pětník opět věren svému názvu v početním obsazení, jmenovitě v tomto složení: Honza Hučín – bas, zakladatel a vedoucí skupiny, Jana Perníková – soprán, Alena Čápová – alt, Stanislav  Kneifl – tenor a Michal Tvrdý – baryton.

Malý koncert Pětníku zahrnoval ve vlastních nápaditých aranžmá tradicionály, písničky folk-rockové kapely Nerez, Josefa Kainara, ale také třeba song Paula McCartneyho a Beatles When I'm Sixty-Four, Janem Hučínem v českém textu s věkem o čtyři roky sníženým „Až mi bude šedesát“,  i osobité pojetí proslulé jihočeské písničky Luboše Hrdličky a Nezmarů Písek.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související