Pavel Kroneisl: Něco o psech

18. únor 2021

Povídal jsem si nedávno s přítelem naší vnučky Petrem. Máme totiž jedno společné. Lásku ke psům. Ovšem zatímco my máme mladého, malého, lehce poslušného a hrozně ukecaného jezevčíka Blacka, on má něco naprosto jiného.

Psího aristokrata v nejlepších letech a patřičně vznešeného navíc. Je to Flat coated retriever jménem Elwood, je černý jak uhel a váží okolo padesáti kilo. I přes jeho jméno a původ mu všichni říkáme Elísek a on na to slyší. U nás na vsi je hlavně v zimě a moc rád, protože miluje válení se ve sněhu. A že si ho letos užívá!

Náš Black mu nadšeně asistuje a vyblbnou se do alelujá. Jsou kamarádi, i když vzhledem k rozdílným postavám trochu srandovní. Elísek je navíc už přece jenom starší, a tak našeho čtyřletého cvoka bere trochu s nadhledem. Elísek, nebo chcete-li Elwood, má také skutečné zaměstnání. Chodí pravidelně na hony. Má tudíž patřičný výcvik. Dostane povel a splní ho. Dívám se na to vždycky trochu se závistí. A náš Black ten nechápe vůbec. Chvíli pobaveně pozoruje, co to ten jeho velký černý kamarád vlastně dělá, a pak si odběhne hrát po svém.

Jednou jsem se Petra ptal, jak Elísek snáší třeba Silvestra v souvislosti s půlnoční  kanonádou. Smál se a povídá – „No, to je problém, protože Elís je okamžitě ve střehu, napruženej a čeká.“

„Na co?“, ptám se.

„No, až začnou padat kačenky.“

Nechápu.

„Má pocit, že je na honu na kachny a bude aportovat. To on má moc rád a nadšeně  nosí z vody všechno, co tam myslivci pošlou.“

Tak mě napadlo hodit mu z okna kačenku z mrazáku.

„No, dovol,“ ohradí se Petr. „Za co Elíska máš.“

A tak si vznešený Elwood musí počkat na skutečný hon.

Přeju  dobré  jitro.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.