Pavel Kroneisl: Chvála Šumavy

8. listopad 2021

Vydali jsme se před pár dny s partou známých na výlet centrální Šumavou. Najali jsme si autobus, aby nikdo z nás nemusel řídit a všichni jsme se mohli věnovat krásám okolí. Musím říci, že to byla parádní cesta.

Z naší vsi jsme jeli přes Lipno nad Vltavou kolem celého jezera a dále na Kašperské Hory, Klatovy a Domažlice.

Díky aktivitě silničářů a nejrůznějším objížďkám jsme se dostali i na typické  šumavské silničky, a tudíž i do míst, která při zběžné návštěvě tohoto pohoří nepoznáte.

Já jsem Šumavu v 70. a 80. letech projel díky své práci křížem krážem a myslím si, že ji opravdu znám. Tentokrát jsem ale zíral. Už na levém břehu Lipna je znát, jak jednotlivé obce doslova rozkvetly.

Kdo znal před léty třeba Pernek a vidí ho dnes, tak opravdu kouká, jaký je to rozdíl. Stejně tak Černá v Pošumaví, Hůrka, Horní Planá nebo Frymburk.

Jenom jsem cestou přemítal, proč tahle místa nevypadala přitažlivě už tenkrát. Bude to asi i v tom, že teď má všechno svého majitele a ten se holt snaží, aby mu to celé nespadlo na hlavu, a také se chce možná tak trošku vytáhnout před sousedy. Ona celá Šumava se tak nějak vyloupla do parády.

Domy opravené, vyštafírované, předzahrádky pečlivě upravené. Silničky už nejsou prašné a je na nich vidět, že jsou pečlivě udržované. To je ta hezká stránka Šumavy.

Horší je to s její přeplněností. Lidí je tady čím dál, tím víc a na přírodě je to bohužel  znát. Národní park Šumava má své strážce, ale je jich málo a z poslední doby víme, že tohle povolání může být někdy i dost nebezpečné. Ne všichni turisté jsou totiž slušní.

Náš výlet končil hodně pozdě večer. Nakonec jsme se všichni shodli, že jsme viděli překrásný kout Čech a že jsme rádi, že tady žijeme.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Kráva a svoboda

    Před mnoha lety utekla v naší vsi z velkého stáda jedna kráva. Tehdá tady hospodařily státní statky a vedení vypsalo dokonce odměnu pro toho, kdo ji chytí a přivede zpět.

  • Pavel Kroneisl: Šikovný pejsek

    Jeden můj známý, budějovický lékař a vášnivý nimrod, si před léty pořídil nového psa. Protože chodil hlavně na kachny, tak si zvolil plemeno hodící se právě k tomuto lovu.

  • Pavel Kroneisl: Horní Planá

    Teprve docela nedávno jsem si uvědomil, jak zásadní je pro můj život Lipensko. Oblíbil jsem si ho už při výletech v dětství, teď tu už nějaký pátek trvale žiju.