Pavel Kroneisl: Chlapi v kuchyni
Chlapi v kuchyni jsou mi podezřelí. Tedy, abych to upřesnil. Jsou samozřejmě profesionální kuchaři, to je něco jiného. Á propos – všimněte si, když třeba v televizi vaří, jak si každý svůj krok zálibně pochválí a celý výsledek, no, to je prostě něco úžasného.
Potom jsou ti, jež jako Dalibora nouze naučila, ne tedy housti, ale vařit. Jsou sami, jak se teď s oblibou říká singl, a nic jiného jim prostě nezbývá. Tady je to jasné.
Ale potom je velká skupina těch mužů, co se do vaření, řekl bych, přímo vnucují. Patřil k nim například můj táta, dej mu Pánbůh nebe. Najednou po létech v sobě našel talent k vaření a v podstatě převzal roli domácího kuchaře. Maminka to dost kvitovala, protože jí vaření nikdy nebavilo a střídání v kuchyni jí přišlo vhod.
Táta, byl o svém talentu přesvědčen, ale bohužel jenom on. Neuznával například jinou přísadu než sůl, maximálně pepř. Žádná další koření neznal. Podle toho jeho výtvory také chutnaly. Jedlo se to těžko a ještě se to muselo chválit.
Vzpomenu si na to vždycky, když poslouchám pány kuchařské amatéry, jak radí, co se všechno dá smíchat a jíst. Dokonce o tom vydávají kuchařky.
Třeba jeden známý a hodně frekventovaný televizní bavič vydal kdysi Buřtovou kuchařku. Je to podle odborníků děs, ale každý vydělává, jak umí. Jak říkám, chlapi u plotny jsou mi podezřelí.
Já osobně se kuchyni vyhýbám obloukem. Když už tam zavítám, tak skvěle uvařím čaj, chleba s máslem a pozor – tatarský biftek! A ten dělám opravdu vynikající, což potvrzuje i moje žena, mimochodem hodně mlsná kuchařka. Ona vaří opravdu dobře, tak co já bych se do kuchyně pletl.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.