Pár dní na Vltavě přijde rodinu vodáků na několik tisíc korun, na řece je ale se začátkem léta opět plno

7. červenec 2023 07:54

Několikadenní putování po Vltavě je letos sice o několik stokorun dražší než loni, ale kempy, půjčovny a stánky s občerstvením si na nezájem nemohou stěžovat. Na úseku řeky mezi Vyšším Brodem a Českými Budějovicemi je se začátkem letních prázdnin opět plno.

Víc peněz je letos potřeba třeba na půjčení lodi. „Zdražili jsme o deset procent, je to podle inflace,“ potvrzuje Petr Zíka, vedoucí půjčovny lodí ve Zlaté koruně.

Narostly i ceny ubytování. „Stan stojí 160 korun, dospělá osoba také a dítě je za stovku,“ vypočítává Roman Kučera z kempu ve Zlaté Koruně.

Kemp je na nápor vodáků připraven – nabízí hygienické zázemí, obchod i bufet. Za okýnkem obsluhuje Nela. „Nejčastěji si u nás lidé dávají párky, nebo vajíčka, cena je 80 korun. K pití většinou plzeňské pivo za 65 korun,“ říká.

Pan Jiří vyrazil na vodu s dětmi. I když spí ve stanu a mají vlastní loď, vyjde je třídenní výlet na několik tisíc. „Nocleh stojí kolem tisícovky, jídlo je další tisícovka,“ popisuje.

I když si za dovolenou na vodě letos vodáci připlatí, kemp ve Zlaté Koruně má na dlouho dopředu obsazeno. Kromě Čechů se podle provozní Gabriely Vařilové na Vltavu vrací po covidové pauze i skupiny zahraničních turistů. Někteří vodáci míří na jihočeskou řeku každoročně.

Spustit audio

Související