Začala platit novela zákona, která toleruje alkohol u vodáků. Na řeku mohou vyjet s půl promile v krvi

1. březen 2023 17:34

Od 1. března můžou vodáci oficiálně pít při plavbě alkohol. Novela zákona schválená loni na podzim toleruje u vůdců malých plavidel půl promile alkoholu v krvi. To jsou zhruba dvě deci vína, nebo dvě velká desetistupňová piva.

Majitelé půjčoven lodí ve Vyšším Brodě a v Boršově nad Vltavou, tedy na začátku a na konci oblíbené vltavské vodácké cesty, se ve svém postoji k novým pravidlům shodují. Podle nich se na řece prakticky nic nezmění. Nakonec jde totiž o vlastní zodpovědnost každého, každý si musí být jistý tím, jakou míru zvládne.

Majitelům půjčoven naopak vadí, že novela zákona nijak neřeší takzvané plovoucí bary na řece, které oni sami dlouhodobě označují za největší problém.

Velitel českokrumlovských vodních záchranářů Milan Bukáček schválení novely označil v zásadě za logický krok. Půl promile alkoholu je podle něj přijatelná hodnota. „To by jednání vodáka vůbec nemělo ovlivňovat, ale jde o to, aby se to opravdu dodržovalo a nějakým způsobem i kontrolovalo. Lidé totiž nemají soudnost, podcení rizika, jak ukazují příklady z minulosti,“ připomíná.

Nová pravidla se vztahují pouze na malá plavidla bez motoru a na vymezené úseky řek, kde nehrozí velký provoz.

Pozor si tak musí dát vůdci plavidel na takzvaných sledovaných vodních cestách. Patří mezi ně například vltavská vodní cesta z Českých Budějovic na Orlík, která je v posledních letech podle Státní plavební správy stále oblíbenější. Na ní alkohol povolený není.

Spustit audio

Související