Osm obcí z Českobudějovicka chce postavit vlastní svazkovou školu pro 540 dětí

14. září 2023 14:43

S nedostatkem míst pro žáky základních škol se dlouhodobě potýkají obce kolem Českých Budějovic. Osm z nich teď vytvořilo projekt Svazková škola Malše pro první i druhý stupeň. Vzniknout má 540 míst pro děti například z Vidova, Nové Vsi nebo Plavu a Komařic. Členové svazku mají pro školu místo i hotovou architektonickou studii.

Svazková škola obcí ležících na jih od Českých Budějovic by měla vyrůst na místě bývalé vodárny ve Vidově. „Počítá se s demolicí nadzemních budov, podzemní část se využije jako parkoviště pro personál. Jinak by měla vyrůst zbrusu nová budova na pozemku, který v současnosti patří obci Vidov,“ popisuje starosta Tomáš Šedivý.

Hotová už je studie. „Plánujeme plnohodnotnou základní školu, dvě třídy v ročníku, s maximální kapacitou 540 žáků plus veškeré zázemí podle norem, to znamená tělocvična, jídelna, družina. Podle současné demografické studie je to pro tento mikroregion dostačující,“ dodává Tomáš Šedivý.

Důvod, proč se obce daly dohromady, je jednoduchý – žádná z nich by si stavbu nové školy sama nemohla dovolit.

Například Nová Ves měla několik let pro první stupeň spádovost v sousední obci Nedabyle. „Letos ale tato škola dosáhla stropu a už naše děti nemohla brát. Řeší se, jak to bude vypadat v následujících letech. Štěstí přeje připraveným a já doufám, že záměr vyjde,“ komentuje starosta Marek Prokeš.

Čtěte také

Komařice zase podle starosty Vojtěcha Tomrleho mají pro první stupeň spádovost v nedalekém Střížově a v případě druhého stupně dlouhodobě usilovaly o některou ze škol v krajském městě. „Letos se nám to podařilo s příslibem na tři roky do základní školy Grünwaldova, ale je to krátkodobé řešení,“ dodává.

Vedení Českých Budějovic problém vnímá, proto rada města obcím prodloužila spádovost na tři, respektive na pět let. Projekt svazkové školy plně podporuje. „I České Budějovice ve výhledu čeká výstavba další školy třeba u nového sídliště v Suchém Vrbném,“ připomíná primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Podle odhadů vyjde stavba svazkové školy osmi obcí na více než půl miliardy korun. Zcela klíčové bude získání dotací, které by mohly pokrýt přes 90 procent nákladů. Zbytek obce uhradí ze svých rozpočtů. Svazek teď v první řadě chce získat pro stavbu územní rozhodnutí.

Spustit audio

Související