Oslavenkyně Iva Janžurová několikrát přijela natáčet filmové scény i do jižních Čech

18. květen 2021

Osmdesáté narozeniny slaví 19. května 2021 herečka Iva Janžurová. Filmových či televizních rolí, které ztvárnila, jsou stovky. Každý z nás má rodačku ze Žirovnice na Pelhřimovsku spojenou s některou z postav. Filmový publicista Luboš Dvořák představuje převážně snímky, které natočila v jižních Čechách.

Slavný film Karla Kachyni Kočár do Vídně z roku 1966 nevznikl v Jihočeském kraji, ale jedná se o jednu z klíčových rolí oslavenkyně Ivy Janžurové. Tehdy pětadvacetiletá herečka skvěle zvládla roli v dramatu z konce druhé světové války. Dva rakouští dezertéři donutí mladou venkovanku a čerstvou vdovu Kristu, aby je na voze dopravila přes Znojmo za hranice. Snímek, který drsně vypráví o vině a odplatě, patří ke klenotům českého filmu.

V roce 1965 získala Iva Janžurová menší roli Bertýny Petrželové v jiném Kachyňově titulu, filmu Ať žije republika také z konce druhé světové války. Natáčelo se i v Jihočeském kraji, konkrétně okolí Albrechtic nad Vltavou a Nového Dvora u Písku.

Iva Janžurová má za sebou řadu vynikajících komediálních rolí ve snímcích Svatba jako řemen, Pane, vy jste vdova, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Zítra to roztočíme, drahoušku nebo Drahé tety a já. Tato filmová veselohra Zdeňka Podskalského z roku 1974 našla filmové lokace také v Českých Budějovicích a ve Vlachově Březí.

Do jižních Čech přijela v polovině 70. let Iva Janžurová natočit Podskalského hudební komedii To byla svatba, strýčku. Natáčelo se v Táboře, Záluží a na zámku Červená Lhota.

Všichni známe televizní komedii Bohouš o bernardýnovi, který zápasí s návštěvníkem horské chaty Vladimírem Menšíkem v tom, kdo toho více sní. V roce 1975 vzniklo pokračování Bohoušův syn o Pepíkovi, kterého vlastní bratr vedoucího horské chaty Miloš Kopecký. V roli hostinské Fantové je Iva Janžurová skvělá. Exteriéry příběhu vznikly na Písecku: u horské chaty Na Živci a na vlakové stanici v Písku.

Iva Janžurová je držitelkou dvou Českých lvů. Nejdříve za snímek Co chytneš v žitě Romana Vávry z roku 1998. Další filmové příležitosti jí dala režisérka Alice Nellis. Nejprve přišel v roce 2000 volební film Ene bene a postava starostlivé manželky a matky Heleny Zachové, o dva roky později následovalo road-movie Výlet. Za postavu ovdovělé matky v příběhu o pohřební cestě z Rakovníka na Slovensko, kde s ní hrály obě její dcery Theodora a Sabina Remundovy, získala herečka sošku lva podruhé. Film Výlet má natáčecí konotace v Telči, ale také u Podolského mostu na Písecku.

Iva Janžurová patří k herečkám, řekl bych, intelektuálního, přemýšlivého typu. „Někdy to se mnou režiséři nemají jednoduché. Ale měla jsem štěstí, že jsem narazila na dobré režiséry, kteří chápali, že nemůžou s hercem pracovat diktátorským způsobem, a přijali můj způsob,“ řekla Lucii Výborné na Radiožurnálu.

Před pěti lety se v televizní Show Jana Krause zase svěřila, že ji herectví těší čím dál víc a neví, kam to povede. My všichni si přejeme, aby herecká kariéra osmdesátileté Ivy Janžurové vedla ještě dlouho dál a dál.

Filmové ohlédnutí k narozeninám Ivy Janžurové přináší kulturní magazín Kavárna. Dále pořad připomíná spolupráci houslisty Pavla Šporcla s Jihočeskou filharmonií a představuje audioknihu Na dosah ruky s kapitánem Exnerem.

Spustit audio

Související