Orlice, kterou našli turisté zraněnou na Třeboňsku, se na oblohu nevrátí. Díky sbírce má ale novou voliéru

4. červen 2024 15:40

Až třiceti let se může dožít orel mořský v zajetí. Proto je potřeba, aby měl dostatečně velkou voliéru. Jednu takovou vybudovali ošetřovatelé záchranné stanice při Českém nadačním fondu pro vydru v Třeboni. Stala se domovem orlice, kterou našli turisté zraněnou nedaleko obce Mláka.

„Orlice Gaia byla nalezena loni v létě poblíž obce Mláka v lese. Hodinu jsme ji tam odchytávali, protože ačkoliv nelétala, tak na zemi byla pořád dost rychlá,“ vzpomíná ředitelka záchranné stanice v Třeboni Klára Černá.

Kvůli zranění křídla se Gaia už do přírody nevrátí. „Má ho jenom v takovém stavu, aby byla schopna povyskočit, povylétnout na bidla, na kterých sedí. K normálnímu létání to rozhodně není. Je i vidět, že má celé křídlo svěšené,“ ukazuje Olga Růžičková ze záchranné stanice.

Voliéra v záchranné stanici v Třeboni, kterou obývá orlice Gaia

I když je mohutný dravec na Třeboňsku doma, nebylo jisté, jestli bude v místní záchranné stanici. Bezprostředně po zranění o orlici pečovala zařízení, která mohla nabídnout vhodné zázemí. „Částečně byla na rekonvalescenci na veterinární klinice, kde ji operovali, pak byla v záchranné stanici v Hrachově a až poté jsme ji přesouvali sem, když už jsme měli vidinu, že do pár měsíců bude hotová voliéra,“ vysvětluje Klára Černá.

Gaia potřebovala mnohem větší voliéru, než měli v Třeboni k dispozici. Vhodné obydlí už tu ale vzniklo. Na jeho výstavbu vypsali pracovníci záchranné stanice sbírku. „Náklady byly kolem 100 tisíc a my jsme se setkali s velkou štědrostí dárců,“ říká Olga Růžičková.

Orlice je k vidění ve volně přístupné části zahrady. Stále je ale velmi plachá. „Všechny prosíme o velkou ohleduplnost, protože tady nebydlí ještě tak dlouho a není zvyklá na velký provoz. Je důležité, aby se neplašila, aby si křídlo dále nějakým způsobem třeba neporanila,“ dodává ošetřovatelka.

Stejně jako ostatní zvířata ze záchranné stanice při Českém nadačním fondu pro vydru v Třeboni je Gaiu možné adoptovat nebo jí třeba koupit symbolicky jeden oběd.

Spustit audio

Související