Opravdový poklad pro archeology? Jedno jediné semínko vinné révy

12. červenec 2015

Kolikrát za život narazí archeolog na poklad? Možná častěji, než by si mnozí mysleli. Pokladem pro něj totiž nejsou jen předměty mimořádné hodnoty, ale mnohdy také něco, co na první pohled není ani vidět.

Jihočeští archeologové to zažili například v roce 2011, když objevili mohylové pohřebiště nedaleko obce Zahrádka na Českokrumlovku. „Byla to do té doby úplně neznámá lokalita s asi dvanácti mohylami, která nám poskytla jeden zcela unikátní nález,“ prozrazuje Ondřej Chvojka, archeolog Jihočeského muzea.

V jedné z mohyl se skrývaly dva duté bronzové kruhy z 6. nebo 7. století př.n.l., ale ty paradoxně nebyly tím nejvzácnějším. „Kruhy jsou samozřejmě cenné, ukazují na nějakou vyšší společenskou vrstvu, ale nás zaujala hlavně jejich výplň – bylo tam mnoho organického materiálu,“ vysvětluje Ondřej Chvojka.

Archeologové hned odvezli nález do laboratoře na Jihočeskou univerzitu a začali s rozbory. Ukázalo, že v dutých kruzích je několik travin, mech, spousta různých bylin, které napovídají, jak před tisíci lety vypadala krajina na Krumlovsku, a jedno jediné semínko z vinné révy.

Právě to bylo pro archeology podle Ondřeje Chvojky opravdovým poklad. „Je to jednoznačně nejstarší nález vína na našem území. Stejně staré semínko mají kolegové z lokality Burgenlandsko ve východním Rakousku a tam si ho váží natolik, že mu postavili pomník,“ říká.

České semínko sice zatím pomník nemá, ale je ozdobou sbírek Jihočeského muzea. Protože se jedná o odrůdu, která se v Čechách nepěstovala, objevují se další otázky. Odkud sem semínko přišlo a v jaké podobě? To by mohli archeologové zjistit, pouze pokud jej rozemelou na prášek pro další rozbory. Zatím s tím ale váhají. Přece jenom to semínko bylo jen jedno jediné…

Jihočeským pokladům se v několika dílech věnuje pořad Vltavín, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.