Operace partyzánské skupiny Šumava II přispěly k osvobození Vodňan či Prachatic

Šumavu jako pohoří na hranicích Česka, Rakouska a Německa všichni známe. Málokdo už ale ví, že jméno pohoří si do svého názvu vypůjčila partyzánská skupina, která působila za druhé světové války na území jižních Čech.

Řeč je o skupině Šumava II, která se začala formovat po rozpuštění československé armády okolo Josefa Klimeše. Ten nastoupil koncem roku 1939 službu u okresního soudu ve Vodňanech, kde následně navázal kontakt s hrstkou oddaných přátel především z řad bývalých vojáků.

Malá skupinka se spojením s dalšími středisky v Bavorově a Husinci postupně rozrostla v mohutné odbojové těleso, které v dubnu 1945 čítalo již okolo 1600 partyzánů. Od sabotážních akcí přešla ke konci války do aktivního boje a její operace přispěly například k osvobození Vodňan či Prachatic.

Velitelem skupiny byl zkušený voják a střelec Josef Sucharda, který v letech 1920 a 1924 reprezentoval Československo na olympijských hrách ve sportovní střelbě.

S koncem druhé světové války byla skupina rozpuštěna, partyzáni si však pro upomínku na svou činnost založili stejnojmenný spolek Šumava II.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Tomáš Hunčovský.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související