Onemocnění, kvůli kterému vypadává zvířeti srst, může potrápit psy i kočky

Hormonální dermatóza způsobená nevyvážeností pohlavních hormonů je onemocnění kůže zvířat. Je typické tím, že dochází k vypadávání srsti na bocích, břiše nebo stehnech. „Lysivost je souměrná, jako podle pravítka,“ doplňuje veterinářka Lucie Míková.

U psů se jedná o nesvědivé onemocnění, na rozdíl od koček. U těch se hormonální dermatóza objevuje většinou až po kastraci.

Mezi plemena, u nichž se kožní problém spojený s nedostatkem hormonů vyskytuje častěji, patří pomeranian. Někdy zůstane chlupatá jen hlava, ostatní srst vypadá. Lékaři provádějí vyšetření krve a biopsii, tedy vyšetření kůže.

Pokud jsou kočky vykastrované, doporučuje se aplikovat megestrol acetát, který podporuje růst srsti a snižuje svědivost. U psů se doporučuje chemická kastrace. Samcům se tak zmenší varlata, během půl roku pes zaroste a problém se už neopakuje. 

O hormonální dermatóze mluvila veterinářka Lucie Míková v poradně pořadu Máme rádi zvířata. Další tématem jsou tuberkulóza drůbeže, vyštípávání peří na hlavě slepic. Uslyšíte také, jak můžete přilepšit starším kočkám, jak vznikají záněty kůže u psů, jestli se můžou jíst kachní a husí vejce nebo proč se psi rádi „parfémují“ výkaly.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související