Pokud vašeho psa doprovází silný zápach, může to znamenat, že má na kůži nezvané hosty

9. prosinec 2021

Dermatitida kožních záhybů je zdravotní problém, který na své kůži pocítí pes a svým čichem ho ihned zaznamená i jeho chovatel. Na nadbytečné kůži na pyscích, hlavě nebo okolo ocasu se totiž často množí kvasinky nebo bakterie. V místě, kde se kůže řasí, pro ně vznikají ideální podmínky – vlhko a teplo.

To, že má náš pes na kůži nezvané hosty, poznáme především podle silného zápachu. Psi si také často toto místo o něco dřou, protože je kůže v místě záhybu s kvasinkami svědí. „Kvasinky navíc zabarví kůži do hnědočervené barvy,“ doplňuje veterinářka Lucie Míková, „tím, že si pes místo neustále odírá, zánět kůže se ještě prohlubuje.“

Nejčastěji se tento druh dermatitidy vyskytuje u plemen s krátkou čenichovou partií, jako je mops nebo buldoček, ale také u větších plemen s volnou kůží, mezi které patří například bernardýn nebo leonberger. Řešením je plastická operace, při které se nadbytečná kůže odstraní.

Poslechněte si veterinární poradnu pořadu Máme rádi zvířata a dozvíte se také, jak zbavit kočku výtoků z očí a jestli je lepší dávat psům granule, nebo vařenou stravu. Pobaví vás možná i historka o fence, která si pochutnala na syrových vanilkových rohlíčcích.

Spustit audio

Související