Díky vozíku začal ochrnutý buldoček s vyhřezlou ploténkou znovu chodit

11. listopad 2021

Chrupavčitá ploténka tlumí všechny otřesy páteře. Když zvápenatí a vyhřezne do míšního kanálu, tlačí na míchu, způsobuje výraznou bolest a v pokročilých případech až ochrnutí zvířete.

Může jít o dědičnou záležitost – například u francouzských buldočků, jezevčíků nebo basetů. Vyhřezlé ploténky se vyskytují ale i u koček a trpí na ně často i göttingenská prasata.

„Nejčastěji výhřez ploténky nastává na přechodu hrudní a bederní páteře, anebo v oblasti krční páteře,“ uvádí veterinářka Lucie Míková. Bolest je tak velká, že zvíře má problémy nejen s pohybem, ale i s pitím nebo příjmem potravy.

„Vývoj onemocnění má několik fází. V první se zvíře nechce pohybovat, skákat na gauč. V následující pak špatně používá končetiny, může i zakopávat. Třetí fází je ochrnutí zvířete,“ popisuje veterinářka.

Léčba může být konzervativní, tedy klid a analgetika, nebo operace. Pokud se ale operace odkládá, může dojít k trvalému ochrnutí. Málokdy se jedná jen o jednu ploténku.

Veterinářka Lucie Míková zažila při léčbě buldočka s opakovaně vyhřezlou ploténkou malý zázrak. Poprvé mu pomohla operace, na druhou už nešel. Majitelé mu pořídili vozík, s jehož pomocí se pohyboval. Po roce se mícha zregenerovala a pes začal znovu chodit. 

O vyhřezlých ploténkách u zvířat mluvila Lucie Míková ve veterinární poradně pořadu Máme rádi zvířata. Dále uslyšíte o psovi, který našel zalíbení v požírání ubrousků, fence, která se bojí každého bouchnutí, nebo o onemocnění s názvem žloutková peritonitida.

Spustit audio

Související