Jak vyhnat cizí kočky, které k vám chodí na záchod? Roztok z trusu, radí posluchačka

1. červenec 2021

Kočky si pletou cizí zahrady se záchodem. Co s tím? Donutit je, aby zůstaly doma, je velmi složité. Existují sice spreje, kterým se má místo postříkat, ale jedná se jen o dočasné řešení, protože odpuzující látku smyje často déšť.

Sebrat kočičí trus, nechat ho rozmočit ve vodě a zalít tímto roztokem záhony, na které kočky chodí. To radí jedna z posluchaček Českého rozhlasu České Budějovice. Mohl by pomoct i elektrický ohradník.

Veterinářka Lucie Míková mluvila ve veterinární poradně pořadu Máme rádi zvířata také o dermoidu na srsti. Jde o dědičné onemocnění, při kterém chlupy nerostou směrem nahoru, ale zarůstají do podkoží a svaloviny.

„Vypadá to jako brčko plné chlupů,“ popisuje Lucie Míková. V místě se vytvoří zánět, který se musí chirurgicky odstranit. Toto řešení je definitivní.

V pořadu Máme rádi zvířata, který si můžete poslechnout online, se také dozvíte, jak si poradit s kvokavostí slepic, co může způsobit kulhání nebo otok ucha u psů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.