Když zvíře víc slintá a hůř přijímá potravu, může ho trápit zánět slinné žlázy

13. květen 2021

Každá slinná žláza má vývod do dutiny ústní. Podjazyková pod jazykem a podčelistní a příušní v oblasti horní čelisti. Například u koní je může ucpat zubní kámen.

Zánět žlázy poznáme podle boule pod dolní čelistí. „Zvíře víc slintá a hůř přijímá potravu, snižuje se u něj i chuť k jídlu,“ popisuje další příznaky onemocnění veterinářka Lucie Míková z Veterinární kliniky Vltava v Českých Budějovicích.

Otok může způsobit i přítomnost cizího tělesa. Pak se žláza musí vyčistit. Pokud by tato léčba nezabrala a problém by se opakoval, musí se chirurgicky odstranit.

Cystu je také možné rozříznout a přišít ke kůži, tak postupně vysychá a dojde k jejímu zhojení. Po operaci musí zvíře užívat antibiotika a analgetika. Léčba trvá většinou tři až čtyři týdny.

Kvůli zduření slinných žláz můžou slepice i chrčet. I o tom mluvila Lucie Míková ve veterinární poradně pořadu Máme rádi zvířata. Odpovídala také na otázku týkající se vylizování srsti na nohou u kočky a v meziprstí u bišonka. Odpovědi si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související