Nádory u koček jsou časté, onemocnění je navíc agresivní a vrací se

8. listopad 2018

Slintání u koček může být průvodním jevem několika onemocnění, například zubů nebo ústní dutiny. Může jít o poranění tlamky nebo jazyka nebo o reakci po bodnutí hmyzem či olíznutí leptavé chemikálie.

Kočka ale také může mít v tlamce vřídek nebo dokonce nádor. Právě tento závažný problémem řešila u čtyřletého kočičího pacienta veterinářka Lucie Míková v českobudějovické ordinaci Veterinární kliniky Vltava.

Kočka měla poměrně velký nádor pod jazykem. „Nejspíš to bude cysta ze slinné žlázy. Podle toho, jak je zahnisaný, už tam roste nějakou dobu. Chovatelé ale vůbec netušili, že to tam kočka má,“ řekla veterinářka.

Útvar podle ní kočku výrazně omezoval v příjmu potravy. „Možná se to ještě dalo ovlivnit, dokud se neobjevil hnis a zánět, ale pak kočka už pravděpodobně potravu přijímat vůbec nemohla,“ dodala.

Čtěte také

U koček jsou nádory poměrně časté. „Většinou jsou agresivní a velmi často se vrací. Rostou daleko více než u psů, kočky k tomu prostě mají nějakou takovou tendenci,“ komentovala Lucie Míková.

Svému pacientovi nádor pod jazykem vyřízla a teď podle ní nezbývá než doufat, že se neobjeví znovu. „To samozřejmě nemůžeme vyloučit. Většinou se kontroly doporučují po třech měsících. Pokud kočka bude normálně přijímat potravu, tak není důvod, aby chodila dříve,“ uzavřela.

Spustit audio

Související