Odsouzení muži se setkali se svými dětmi výjimečně mimo věznici díky projektu Tátafest

19. říjen 2021 10:55

Vazební věznice v Českých Budějovicích obnovila po téměř dvouleté covidové pauze projekt Tátafest. Má pomoct odsouzeným upevnit vazby s jejich dětmi a usnadnit jim návrat do rodiny. Díky Tátafestu se někteří odsouzení mohli setkat se svými dětmi mimo věznici, na jednom z českobudějovických hřišť.

Za šestadvacetiletým Františkem přišly jeho dvě děti. „Pro mě je to krásný pocit, když můžu být se svými dětmi. Také jsem musel splnit nějaké podmínky, abych se sem dostal,“ řekl.

Kromě dobrého chování to byla docházka do práce, odsouzený také musel napsat, jak si setkání představuje. „Když přišli, byl to pěkný pocit. Obejmuli jsme se, dali si pusu, já jsem rád, že jsem s nimi,“ dodal.

Čtěte také

S dětmi přišla na hřiště také manželka Františka Lucie. I ona je za toto setkání velmi ráda. „Když jsme chodili na návštěvu, tak jsem nemohla vzít všechny najednou. A navíc nesedíme v jedné místnosti,“ komentovala.

Dalším odsouzeným je čtyřicetiletý Jan, který se setkal s osmiletou Laurou a jedenáctiletým Honzou. Není sice jejich biologický otec, ale už několik let je vychovává. „Docela  mi chyběl a chci si to s ním užít,“ řekla Laura. „Já jsem také rád. Říkal jsem mu, že ve škole nic moc, ale že si to určitě opravím,“ doplnil Honza.

Rodiny sledoval otec této myšlenky Dušan Brodský. „Pro mě je to přesně to, co jsem chtěl. Úsměvy dětí a spokojení odsouzení. Právě tato aktivita dokáže upevnit vazby mezi tátou a jeho dětmi,“ vysvětlil.

František by se měl ke své rodině vrátit příští rok v červnu a Jan až příští rok v prosinci.

Spustit audio

Související