Odešel první kapelník Podhoranky Stanislav Kocina. Byl to náš táta, říkají členové kapely

27. říjen 2022

Dechovkovinky zahájíme vzpomínkou na vzácného člověka. V neděli 16. října přestoupil do nebeské kapely Stanislav Kocina, vynikající barytonista, který byl prvním kapelníkem Podhoranky. Do 93. narozenin mu chyběly dva týdny. Přes vysoký věk jeho úmrtí všechny překvapilo, protože Stáňa Kocina byl stále aktivní a plný života. Zazní polka Vám všem, která patří mezi první rozhlasové nahrávky Podhoranky.

Podhoranka vznikla díky dechovkovým nadšencům v roce 1977. Mladí muzikanti, většinou po návratu z vojny, ještě neměli moc zkušeností, a tak požádali staršího kolegu Stanislava Kocinu, jestli by se jich neujal. Ochotný Stáňa souhlasil a pod jeho vedením se z Podhoranky stala výborná kapela s nezaměnitelným zvukem.

Stanislav Kocina

Díky rozhlasovým nahrávkám se o ní vědělo nejen v jižních Čechách, a tak muzikanti cestovali po celé vlasti a často se podívali i za hranice, především do východního i západního Německa. S přátelským kapelníkem byla radost hrát, a tak koncertů i nahrávek utěšeně přibývalo.

Než předal Stanislav Kocina taktovku Františku Chuchlovi, natočila Podhoranka pod jeho vedením své první CD. Do Dechovkovinek jsme z něj vybrali valčík Ladislava Kubeše s textem Oldřicha Kapra Stále měj mě rád. Zpívá Růžena Kubínová a Jiří Pletka.

V roce 1999 se Stanislav Kocina s Podhorankou rozloučil. Muziky ale nezanechal, vyhrával s malou partou a činnost Podhoranky stále sledoval. Zahrál si s ní ještě ve svých 87 letech, když kapela slavila 40. výročí.

Na Stáňu Kocinu budeme všichni vzpomínat s velkým vděkem. Sami členové Podhoranky o něm říkají – to byl náš táta. Vzpomínku na něj zakončíme původní rozhlasovou nahrávkou polky v úpravě Jiřího Drobílka Radostická kaplička. Zpívají Drahomíra Tupá a Jiří Svoboda.

Premiéra Muzikantského srdce a pozvánky

Máme radost z každé kvalitní novinky, která obohatí naši fonotéku. Nedávno se v hudební redakci zastavil kapelník Muzikantů z jižních Čech Radek Hruška a předal nám nové album své kapely. Podle valčíku Jiřího Škardy dostalo název Muzikantské srdce. Tato píseň, kterou zpívají Miroslav Mordych a Lubomír Jech, má v Dechovkovinkách rozhlasovou premiéru.

Čtěte také

26. října uběhlo 35 let od úmrtí proslulého textaře Vaška Zemana. Než v roce 1948 opustil Československo, byl dvorním textařem našich dechovkových klasiků, především Jaromíra Vejvody a Josefa Poncara. Z jejich spolupráce vzešla řada dodnes populárních písní. Zazpívejte si s Josefem Opltem Poncarovu a Zemanovu pochodovou píseň Až já budu rukovat. Hraje Orchestr Petra Finka.

Milovníci heligonek zamíří 29. října do Hvožďan na Příbramsku. 23. ročník festivalu heligonkářů začne v 15 hodin a kromě harmonik uslyšíte i Toulavou kapelu Josefa Janouška.

Taktéž v sobotu se bude konat Posezení s dechovkou ve Chmelenské hospodě. Do Chmelné zavítá moravská Doubravěnka, která se bude střídat s Novoveskou kapelou B Brass pod vedením Vaška Boudy. Ve Chmelné se začne v 16 hodin. Doubravěnka na akci zve valčíkem Dalibora Brázdy s textem Miloslavy Plačkové Budeme snít.

Kdo má blízko do Jílovic, mohl by ještě stihnout začátek čtvrteční taneční zábavy s Babouky. V Jílovicích se začne ve 20 hodin. A na tradiční posvícení s Babouky zvou pořadatelé do Věžovaté Pláně, a to na sobotu 29. října. Začátek zde bude v 16 hodin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.