Černovická dechovka drží neobvyklý rekord. V kapele je největší věkový rozdíl mezi členy

20. říjen 2022

Dechovkovinky zahájíme skladbou Polko, vítej k nám. Bude vzpomínkou na nedávno zesnulého vojenského dirigenta a skladatele Jaroslava Zemana, který tuto polku složil na text Jaroslava Hájka. S Veselkou zpívají Blanka Tůmová, Milan Černohouz a tři Ivany: Jelínková, Ročková a Zbořilová.

Ve Lhenicích se budou v sobotu 22. října konat Slavnosti plodů. Už od 10 hodin zde bude hrát Doubravanka a co se dechovky týká, tak zde návštěvníci uslyší také Šumavanku. Doubravanka pak přejede do Branic u Milevska, aby zde mohla už od 14 hodin vyhrávat na dechovkovém posezení v místním kulturním domě. Ke zpěvu vás jistě pobídne lidovým valčíkem v úpravě Jaroslava Heřmana Košilenka bílá.

Známý zpěvák Jiří Škvára slaví 20. října 77. narozeniny. Počty jeho nahrávek jdou do stovek a vystoupení do tisíců. Zpívá s mnoha kapelami, ale největší stálicí je pro něj přeci jen Krajanka Václava Hlaváčka. S ní mimo jiné natočil slavnou Zbraslavskou polku Jaromíra Vejvody s pravdivým textem Ladislava Jacury.

Čtěte také

Černovická dechovka nebude o víkendu zahálet a ve své domovině – v sokolovně v Černovicích – zahraje v sobotu odpoledne důchodcům. Než si poslechnete písničku v jejím podání, vězte, že tato kapela je držitelkou neobvyklého rekordu. Jedná se o největší věkový rozdíl mezi členy kapely, který činí 71 let, 2 měsíce a 28 dnů. Hlavními aktéry této kuriozity jsou sedmaosmdesátiletý trumpetista Otakar Brychta z Kámena a patnáctiletý křídlovák Tomáš Kubera z Bořetína. Ať to nejen těmto hudebníkům, ale všem nadšeným muzikantům pořád dobře hraje. To by mohlo být jedno z předem splněných přání. Splněná přání – valčík Antonína Pechy s textem Alice Rosické – má totiž Černovická dechovka ve svém repertoáru také. Zpívají Helena Šafratová a Hana Svitáková.

Kdo by chtěl slyšet tři kapely v jednom dni, může se vypravit do Skutče, kde se bude v neděli 23. října konat od 11 hodin Den s dechovkou. Návštěvníkům se představí Pardubická 6, Mrákotínka a dechová hudba Galáni. Pardubická 6 vás na akci zve lidovou polkou v úpravě Ladislava Kubeše Ještě já se podívám.

Město Nýřany u Plzně zve na Dechovkovou abecedu. Jak je zvykem, zahrají v Nýřanech dvě kapely: místní Nýřaňanka a host, kterým bude tuto sobotu Rožmitálská Venkovanka. Začátek je stanoven na 17. hodinu. A jihočeská dechovka Keramička bude vyhrávat v pátek 21. října v Dražicích u Tábora na posezení pro seniory od 19 hodin až do půlnoci. Na závěr vám po Keramičce posíláme Malý valčík od Viliama Béreše.

Spustit audio

Související