U Počátecké dechovky se slaví dvoje narozeniny, Libkovanka připomene své výročí na festivalu

13. říjen 2022

Dechovkovinky otevřeme pozvánkou do Častrova na Pelhřimovsku. Libkovanka v čele se Zdeňkem Benešem tam totiž v sobotu 15. října pořádá 8. ročník Libkovankafestu. Oslaví přitom 15. výročí svého trvání a pozvala si věhlasného hosta z Moravy – Mistříňanku. Obě kapely se na pódiu budou střídat od 19 hodin až do jedné hodiny po půlnoci. Stejně tak se vystřídají i dnes na rozhlasových vlnách. Libkovanka zahajuje valčíkem Václava Maňase mladšího s textem Zdeňka Beneše Domov.

Ve druhé písni Veroniku Rinešovou a Bronislava Palowského vystřídají u mikrofonů Dominika Hromková, Štěpánka Pšovská, Jan Olexa a Vít Nosek. Za doprovodu Mistříňanky zazpívají polku Na hodech. Hudba i text jsou dílem zakladatele a dlouholetého prvního kapelníka Mistříňanky Antonína Pavluše.

Čas podzimních hodů právě nastal a v leckterých moravských obcích se o tomto víkendu budou slavit. V Čechách budeme mít v neděli havelské posvícení. Bohužel se jeho slavení udržuje stále méně, a tak všechna čest všem, kteří se o životnost této dlouholeté venkovské tradice starají. Posíláme jim valčík Antonína Ploce s textem Miloše Bárty Čí je posvícení. S Formankou Pavla Pelána zpívají Ivana Brožová a Ivan Trnka.

V pondělí 10. října oslavil 75. narozeniny zpěvák Roman Lešetický. Jeho členství v Počátecké dechovce předcházelo zpívání s Kamenickou dechovkou Antonína Lipperta, později zpíval s Kameničkou. Dnes se svou manželkou Dášou tvoří jednu z pěveckých dvojic Počátecké dechovky. K jeho narozeninám mu posíláme waltz od Pavla Zedníka a Jaroslava Hájka Svět se točí dál.

Čtěte také

Manželé Lešetičtí pak předají mikrofony druhé dvojici – Anežce Křížové a Zdeňku Březinovi. Zdeněk se 13. října stává šedesátníkem. Počátecká dechovka tedy pokračuje ve své oslavné pouti a svému mladšímu zpěvákovi zahraje k jubileu valčík Antonína Pechy se slovy Zdeňka Beneše Zemi zamyšlené.

Zavčasu dáváme na vědomost, že 23. listopadu zavítá do Českého rozhlasu České Budějovice Březovanka Jiřího Vojtěcha. Výborná kapela složená z profesionálních hudebníků slaví letos 30 let na dechovkové scéně a její kapelník ji založil, když mu bylo 18. V Dechovkovinkách po Březovance posíláme polku našeho dechovkového klasika Karla Vacka Bezejmenná. Zpívají Aneta Suková a Klára Bucková.

Po Bouralce, což byla jihočeská dechová kapela hrající pod někdejším Okresním stavebním podnikem, zůstalo v českobudějovické rozhlasové fonotéce 24 nahrávek. Jedna z nich má k závěru pořadu trefný název – Poslední kousek. Autor není znám; skladbu upravil Jiří Drobílek.

Spustit audio

Související