Oslavenci Pavlína Jíšová a Miloň Čepelka spojili svůj talent také s dechovkou

22. září 2022

V Dechovkovinkách se nejprve ohlédneme za výročím již uplynulým. 12. září uběhlo 90 let od narození valašského skladatele dechovky Václava Krutilka. Bývá zvykem vyslovovat jeho příjmení prodlouženě, Krutílek, ale správná podoba je krátká.

Václav Krutilek žil ve Valašském Meziříčí a jako mladík hrál s kapelou pověstného strýce Matalíka, který složil slavnou písničku My jsme Valaši. Z Václava se stal úspěšný skladatel a jeho písničky proslavily zejména Buřinky Petra Dudeška. Nahrávaly je i další kapely, zejména Kotáranka, Lidečanka a také Vysočinka. Nedožité Krutilkovy devadesátiny uctíme směsí jeho písní v nahrávce Kotáranky a jejích sólistů Anny Ptáčkové, Pavla Fojtů a Marie a Vojtěcha Trčkových.

Pavlína Jíšová a folk – to je jedinečné a neoddělitelné spojení. Ale Pavlína Jíšová a dechovka? Také to jde dohromady. Pavlína je totiž žánrově velmi otevřená a zamlada zpívala nějaký čas s Vlachovkou. Dokonce s ní natočila tři písničky. Jednou z nich je lidový valčík v úpravě Jaroslava Voříška Bílý květ. Pavlíně ho po Vlachovce a jejích tehdejších kolezích Lence Kasalové a Viktoru Porkristlovi posíláme 60. narozeninám, které oslavila 21. září.

Čtěte také

Veřejných akcí s dechovými kapelami se stále koná poměrně dost, takže i tentokrát máme několik pozvánek. Blížící se svátek patrona české země svatého Václava oslaví leckde už o nadcházejícím víkendu. Například v Jindřichově Hradci vystoupí v sobotu na Náměstí Míru od 11 hodin Babouci. Nejstarší jihočeská dechovka pak nebude chybět ani na tradiční Svatováclavské pouti v Chotýčanech. V neděli zahraje od 14 hodin u kapličky při mši a pak se přemístí do místního sálu a od 15 do 22 hodin bude vyhrávat na pouťové zábavě.

Strakonická Nektarka potěší své příznivce pouťovým koncertem přímo doma – ve Strakonicích. V neděli zahraje od 10 do 12 hodin na parkovišti pod nemocnicí. V Dechovkovinkách si předem můžete poslechnout píseň Járy Beneše Venoušku, Venoušku, na jejímž textu se podílelo trio autorů – Tobis, Špilar a Mírovský.

Posezení s Keramičkou se v rámci Svatováclavských slavností bude konat v sokolovně v Plané nad Lužnicí v pátek 23. září od 18 hodin. A na Myslivecko-rybářskou slavnost spojenou s výlovem Sadoňského rybníka vás pořadatelé zvou do Rožmitálu pod Třemšínem. Vše proběhne tuto sobotu mezi 10. a 16. hodinou a místní Rožmitálská Venkovanka samozřejmě nebude chybět. Pozve vás valčíkem Josefa Balka Jihočeské rybníky, i když Rožmitál pod Třemšínem do Jihočeského kraje nepatří. Písničku zazpívají Markéta Petrášková, Dana Vesecká a kapelník Josef Janoušek.

Božejáci se v sobotu vypraví do obce Bělá u Ledče nad Sázavou. Jejich koncert začne v místním kulturním domě v 18 hodin. Tuto pozvánku doplníme písní v netradičním beatovém rytmu s názvem Co já mám rád. Pro Božejáky ji na text Jaroslava Hájka složil Václav Maňas mladší. Zazpívají Dagmar Dušková a Lukáš Lejtnar.

Miloň Čepelka

Zakládající člen Divadla Járy Cimrmana a taktéž mistr slova Miloň Čepelka oslaví v pátek v plném vytížení už 86. narozeniny. Více než polovinu ze svých 1200 písňových textů věnoval dechovce. Nejvíce jich uplatnil u Veselky Ladislava Kubeše, se kterou dlouhodobě spolupracuje i jako konferenciér. Poslechněte si valčík Tak věř mi miláčku. Hudbu složil Pavel Zedník, k mikrofonům přicházejí Milan Černohouz a Ivana Jelínková.

V závěru Dechovkovinek si ještě vychutnejte něžné tóny křídlovek Bohumíra Kameníka a jeho syna Ondřeje v krátké skladbě staršího z nich Melodie beze slov.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.