Hudební vzpomínka na dirigenta Jaroslava Zemana, ale i oslava narozenin skladatele a textaře Antonína Perničky

6. říjen 2022

Dechovkovinky zahájíme vzpomínkou na vojenského dirigenta Jaroslava Zemana, který 23. září ve věku 86 let zemřel. Mnozí si ho jistě pamatujete z festivalu Kubešova Soběslav, kterého se účastnil pravidelně a patřil k dirigentům závěrečného monstrkoncertu. Někdejší náčelník vojenské konzervatoře v Roudnici nad Labem strávil část své profesní kariéry u Posádkové hudby v Písku. Z tohoto období pocházejí také jeho první skladby a nahrávky, což doložíme Píseckou polkou.

Jaroslav Zeman se narodil 6. dubna 1936 v Horních Chvatlinách u Kolína. Po absolvování vojenské hudební školy prošel různými orchestry, mimo jiné dirigoval Ústřední hudbu československé armády a Posádkovou hudbu Praha. Po odchodu do důchodu se naplno věnoval skládání a aranžování.

Je podepsán pod 75 vlastními skladbami a přibližně čtyřmi stovkami úprav a aranží. Před šesti lety – u příležitosti Zemanových osmdesátin – vydal Ladislav Kubeš dvojCD s jeho skladbami. Mnoho z nich otextoval jeho vrstevník Miloň Čepelka. Pustíme si valčík Dávný čas mládí, který zpívají sólisté Veselky Ivana Zbořilová a Radek Klusoň.

Po vzpomínce na Jaroslava Zemana zazní polka z tvorby Antonína Perničky. Tento moravský tvůrce – rodák ze Zlechova poblíž Uherského Hradiště – oslavil 29. září 75. narozeniny. V mládí se přitom dechovce vůbec nevěnoval; jako kytarista a zpěvák provozoval muziku beatovou.

Krásu dechovky mu odhalil kapelník Stříbrňanky Vojtěch Horký. Antonín Pernička se pustil do skládání i textování a v současnosti patří mezi nejvyhledávanější a nejhranější moravské autory. Z jeho rozsáhlé tvorby uslyšíte polku Každý chce lásku mít. Nahrála ji Blatnička.

Čtěte také

Mnohé z vás nedávno překvapilo, že se folková zpěvačka Pavlína Jíšová věnovala v mládí i dechovce. Dnes mám pro vás další překvapení. Zpěvák Pavel Vítek oslavil šedesátiny 30. září a celý život se věnuje především popu a muzikálům. Je ale žánrově také šířeji rozkročený, a tak neodolal pozvání od poberounské skupiny Třehusk a natočil s ní známou lidovku v úpravě Jana Martínka Na Pankráci.

Hasičská dechovka Božejáci bude hostem 5. ročníku festivalu dechových hudeb v Čáslavi. Bude se konat v neděli 9. října od 16 hodin v čáslavském Dusíkově divadle a pořádá ho místní kapela Věnovanka. Její kapelník Václav Musílek pozval kromě Božejáků také věhlasné sólisty Ivanu Brožovou a Josefa Oplta. V pořadu ale dáme prostor kmenovým zpěvačkám Věnovanky Petře Zikmundové a Kláře Buckové. Zazpívají polku Josefa Vejvody s textem Ladislava Jacury Pivečko s pěnou.

41. setkání heligonkářů se uskuteční v sobotu 8. října v Besednici. Jeho zakladatelé – Karel Císař a Jan Komenda – nás letos navždy opustili. V tradici ale jejich následovníci budou pokračovat. V Besednici v 10 hodin zahraje soubor Kladenská heligonka, v poledne se při pietním aktu připomene prvorepublikové neštěstí, při kterém zahynulo mnoho jihočeských zedníků a od 13 hodin začne přehlídka heligonkářů. Legendární Voraři vás zvou lidovým valčíkem Už mně koně vyvádějí.

Na setkání příznivců starých traktorů a ukázky dobové orby zvou pořadatelé z Mahouše poblíž Netolic. Nebude chybět ani téměř domácí Šumavanka Václava Rožbouda. Vše začne již v deset hodin. Písničkou v nahrávce Šumavanky – konkrétně polkou v úpravě pana kapelníka O dub stojí podepřený – také dnešní Dechovkovinky zakončíme.

Spustit audio

Související