Oddíly pro rodiče s dětmi, dámská a tichá kupé. Jak funguje v praxi separace vlakem

9. srpen 2017

Pokud jezdíte vlakem, asi jste si všimli, že v něm je oddělení vyhrazené pro rodiče s dětmi. Protože mám celé dva malé potomky, tak vím, jaké to je cestovat s nimi vlakem.

Mohu vás proto ujistit, že se vás České dráhy nesnaží diskriminovat a bránit vám, abyste si sedli do vagónu s obrázkem rozesmátých dětí. Snaží se vás zachránit. Pokud jste někdy jeli v jednom kupé s dětmi - například s těmi mými - tak víte, o čem mluvím.

Možná si neodložily svou houstičku máslem dolů na vaše kalhoty a neválely se pod vámi na podlaze. Možná jen kupé zaplnilo nezaměnitelné aroma plné pleny. Každopádně ale vemte jed na to, že kdyby nemuseli, necestovali by v těchhle speciálních kupé se svými dětmi ani jejich vlastní rodiče.

Už před lety zavedly České dráhy další novinku - takzvané dámské oddíly. Domníval jsem se, že po vzoru dětských oddílů jde o pokus separovat od zbytku lidstva takové ty bezohledné užvaněné slepice. Dámské kupé je prý ale určeno ženám, co mívají problémy s obtěžujícími muži.

Před nepříjemnými spolucestujícími můžete v některých vlacích uprchnout do takzvaného tichého oddílu. V něm je zakázáno telefonovat nebo i jen vyzvánět, poslouchat nahlas hudbu a vůbec dávat najevo, že existujete. Mám podezření, že někteří cestující v tichých oddílech už ani nežijí a nikdo si toho dosud nevšiml.

Jako zkušený cestující ovšem vím, že tyhle speciální vlakové oddíly moc nefungují. Je to proto, že my Češi jsme svobodomyslný národ, který si nedá nikým diktovat, kam si má sednout. Naši touhu po svobodě nezastaví EU, islamisté ani ekoteroristé - natož pak České dráhy!

Jinak si totiž neumím vysvětlit, že se ve všech těch pojízdných ghettech pokaždé rozvalují jako šišky knedlíků na kuchyňském stole otráveně se tvářící Češi se svými notebooky, pivy a sluchátky. A bez ohledu na to, v jakém kupé zrovna sedí, z některých dokonce stoupá aroma ne nepodobné plné pleně.

Tak šťastnou cestu, a bez aromat.


JAN FLAŠKA
Působí jako středoškolský učitel. Psaní povídek a fejetonů je jeho koníček, stejně jako fotografování, webdesign a práce se zvukovými a grafickými počítačovými programy. Žije v Českých Budějovicích.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio