Od středy už v jižních Čechách volí lidé v karanténě, ve čtvrtek přišla řada na seniory

1. říjen 2020 12:36

Šlo o klienty domovů pro seniory v Libníči a Dobré Vodě na Českobudějovicku. V obou zařízeních dohromady využilo možnost zúčastnit se krajských voleb více než padesát lidí.

Podle informací ČTK vyrazila volební komise složená ze zapisovatele a vojáků ráno nejprve do Libníče. Zájem volit tam projevilo 17 klientů.

Čtěte také

„Berou to jako svou povinnost. Jeden pán u nás je už 23 let a říkal mi, že nevynechal žádné volby," uvedla ředitelka domova Libníč Eva Kysnarová. Následně se komise přesunula do Dobré Vody, kde odevzdalo svůj hlas 37 klientů. Šlo o druhou nestandardní formu letošních voleb.

Už ve středu odevzdávali své hlasy na speciálních místech lidé v karanténě, když volili na takzvaných drive-in stanovištích z auta. „Třetí možnost pak budeme mít ještě v pátek, kdy komise bude objíždět imobilní lidi v karanténě v jejich domovech. Zatím o tuto službu projevilo zájem asi dvě desítky voličů," řekla Lenka Malovcová z odboru legislativy jihočeského krajského úřadu.

Volby do krajských zastupitelstev se uskuteční v pátek 2. a v sobotu 3. října. Ve stejném termínu budou lidé také vybírat senátora pro strakonický obvod.

Téměř tři sta voličů odevzdalo dnes své hlasy do krajských a někde i do senátních voleb na sedmi stanovištích na jihu Čech určených pro hlasování z auta. Byla to varianta pro voliče, kteří jsou kvůli koronaviru nebo kvůli podezření na možnou nákazu v karanténě na speciálně připravených místech style drive-in, tedy aniž by museli vystoupit z automobilu. V každém okresním jihočeském městě je jedno takové míst a k dispozici bude I příští týden pro druhé kolo senátních voleb.

Voliči tam odevzdají lístek do urny vojákům v ochranných oděvech.

Za lidmi v karanténě nebo nemocnými v izolaci, kteří z auta hlasovat nemohou, dorazí během voleb speciální komise v ochranných prostředcích. Zájemci o to ale musí do čtvrtka do 20:00 hodin požádat prostřednictvím krajského úřadu.

autoři: Anna Vrhelová , Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio