Obyvatele Stoklasné Lhoty u Tábora trápí nedostatek pitné vody. Zdroje vysychají

20. únor 2020 16:04

Málo pitné vody mají obyvatelé Stoklasné Lhoty u Tábora. Jedná se o příměstskou část, kde žije asi 160 lidí. Ve vsi není vodovod a domácnosti se musí spoléhat na vlastní zdroje, jenže ty vysychají.

„Voda není, v létě vůbec. Pořád šetříme, míň se pere a podobně,“ popisuje paní Nikola. Podobně jako v její rodině to vypadá i v dalších domácnostech.

Problém se neobjevil ze dne na den. Podle předsedy osadního výboru Ladislava Ingra trvá už přes dvacet let. „Voda samozřejmě ubývá všude, ale když postavili dálnici, udělali tady velký zářez, přerušili prameny, takže začala ubývat voda v normálních studnách. Tak lidé přešli na vrty,“ vysvětluje.

Vydatnost vrtů také není stoprocentní. „Máme zde vrty, které také vysychají. Je tady rodinný dům, který už má třetí vrt, předchozí jim ze dne na den vyschly. Samozřejmě voda je základní problém a bez ní to nejde,“ připomíná Ladislav Ingr.

S tím, že je třeba problém řešit, souhlasí i táborský starosta Štěpán Pavlík. V případě Stoklasné Lhoty ale situaci komplikuje fakt, že nejbližší vodovod je asi dva kilometry daleko. „Doteď to bylo projekčně řešeno tak, že je tam navržen zdroj vody vrtem. Už je proveden zkušební vrt, teď budeme po několika letech ověřovat jeho vydatnost,“ uvádí.

Čtěte také

Problém s nedostatkem pitné vody řeší i další příměstská část Tábora – Hlinice. Tam je podle ředitele Vodárenské společnosti Táborsko Lubora Tomance situace jednodušší, na vybudování vodovodu a kanalizace je už hotová dokumentace pro stavební povolení.

„Výsledkem této akce by měla být výstavba vodovodu a  kanalizace včetně rozšíření stávající čistírny odpadních vod. Zatím hrubý odhad činí 40 milionů korun. Rýsuje se varianta získání stavebního povolení a žádost o dotaci na stavbu,“ říká.

V Hlinici se lidé vody z vodovodu napojeného na římovskou vodárenskou soustavu dočkají v relativně krátké době. Pokud se podaří sehnat finance, stavba začne už v příštím roce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související