Obecní studny v Leštině vyschly. Stavba nového vodovodu je ale v nedohlednu

26. duben 2019 07:37

Obyvatelé Leštiny u Strmilova na Jindřichohradecku by chtěli nový obecní vodovod. Na jeho stavbu ale chybí peníze. Na dotaci město nedosáhne a vlastních zhruba 11 milionů korun nemá. V přepočtu na jednoho obyvatele by se to podle radnice ani nevyplatilo.

„Chodíme k pumpě na náves jako blbci. Od července do prosince nám neteče z vodovodu ani kapka vody,“ říká Anna Matějů, která patří mezi osm trvalých obyvatel Leštiny.

Nedostatek vody z obecního vodovodu je podle ní stále palčivějším problémem, hlavně v době, kdy do obce míří chalupáři. „Přes třemi lety to bylo tak na jeden až dva měsíce v létě, teď poslední dva roky je to půl roku,“ dodává.

Vodovod v Leštině ale podle Jaromíra Krátkého, bývalého starosty Strmilova, jehož je Leština místní částí, nikdy nepatřil městu. „Lidé si to tady dělali sami takovou svépomocí někdy v 50. letech. I když se to mělo kdysi převzít, tak těm lidem se nechtělo, že pak budou platit za vodu, kterou si vlastně kopali sami,“ vysvětluje.

Bez šance na dotaci

Protože vodovod v Leštině oficiálně nikdy nebyl, nemůže město žádat o dotaci na jeho opravu. Na stavbu nového zase peníze nezíská proto, že v obci má trvalý pobyt nahlášený jenom osm lidí.

Představitelé města se přesto s obyvateli Leštiny vydali do lesa nad obcí zkontrolovat studny, které mají dodávat vodu. A protože si vodovod stavěli lidé svépomocí, bylo potřeba najít i rozvody, ke kterým neexistují plány.

Řada lidí hledá náhradní zdroje vody, například Petra Krejcnera zachránila stará studánka ve sklepě. „Tu jsem vůbec nepovažoval za důležitou, a když mi přestala téct voda, tak jsem najednou zjistil, že tu je. Natáhl jsem si přes dvůr vedení a funguje to úplně dokonale. I když to tu extrémně vyschlo, tak já jsem byl třeba na půlce kapacity,“ popisuje.

V nejodlehlejší části Budějovic, obci Kaliště, čekají na vodovod už desítky let

03455537.jpeg

Suché roky připravily o vodu některé studny v obci Kaliště. Osada patří pod České Budějovice a zároveň je nejodlehlejší a poměrně izolovanou městskou částí. Desítky let se nedaří uskutečnit stavbu nového vodovodu.

Někteří si ale začali pořizovat vlastní vrty. „Mně to přijde jako strašný zásah do ekologie a krajiny, když se to nevyřeší systémově, ale každý si dělá, co chce,“ kritizuje takový postup Anděla Burdová, která v Leštině žije 30 let.

Starosta Martin Novák ze sdružení Občané Strmilovska chce v první řadě zjistit, jak vydatný zdroj vody ve studních nad obcí je a také jestli je možné vodovod vůbec opravit. „Pozveme odborníky, aby nám řekli svůj názor, jakou cestou bychom měli jít,“ potvrzuje.

Letos se podle něj ale obyvatelé Leštiny stabilních dodávek vody ze společného vodovodu zřejmě nedočkají.

Spustit audio

Související