Lidé mohou letos žádat o dotace na domácí čistírny odpadních vod

21. leden 2020 16:54

Většina domácností v Bělči na Táborsku bude mít už brzy vlastní čistírnu odpadních vod. Obec za to zaplatí šest milionů korun, což je desetkrát méně, než kdyby postavila jednu centrální čistírnu pro celou vesnici.

Běleč navíc využije dotaci, kterou právě na toto řešení nabízí stát. V současné době už je v obci před dokončením téměř čtyřicet čistíren.

„To zařízení začne vzduchovat, pustí se čerpadlo, začne hnát do čistírny vzduch, v podstatě ty kaly provzdušní, zaktivuje a dodá jim kyslík. Tím se liší od klasického septiku,“ popisuje starosta Stanislav Šmejkal před dřevěnou skříňkou, ve které je schovaná technologie domácí čistírny.

Jako jeden z prvních obyvatel ve vsi ji už využívá Václav Turek. „My jsme neměli septik, ale žumpu, takže bylo potřeba ji čas od času vyvážet. Teď vyčištěná voda odchází do kanalizace a ta pak vyúsťuje do potoka, žádné problémy s tím nejsou,“ říká.

Ke kanalizaci stále není v České republice připojeno přes 1,5 milionu lidí. V Bělči za domovní čistírnu majitelé chalupy zaplatí jenom 15 tisíc korun, zbytek uhradí dotace ministerstva životního prostředí a obec.

„Bude nás to stát šest milionů korun. Kdybychom dělali centrální čištění pro obě naše vsi, tak se dostaneme na částku zhruba 50 až 60 milionů korun. Takhle z těch šesti milionů necelých 4,5 pokryje dotace, zhruba půl milionu jsou příspěvky občanů a zbytek zaplatí obec,“ potvrzuje starosta Stanislav Šmejkal.

Čtěte také

Ministerstvo životního prostředí v předchozích dvou dotačních výzvách vyplatilo na výstavbu domácích čistíren 240 milionů korun. A zájem obcí o dotaci byl enormní.

Stát proto podle ministra Richarda Brabce rozdělí dalších 200 milionů korun. „Nová dotační výzva má velmi podobné podmínky jako ty předchozí. Resort přispěje na vybudování soustavy domovních čistíren odpadních vod u rodinných či bytových domů do kapacity padesát obyvatel. Soustava musí přitom odkanalizovat minimálně třicet procent z celkového počtu obyvatel dané části obce či města,“ uvádí.

Obce mohou žádosti podávat od 2. března do konce června. Na dotaci ale mají nárok jenom trvale žijící obyvatelé, chalupáři mají v tomto případě smůlu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související