Obyvatelé Nové Bystřice v referendu rozhodli, že se bude stavět obchvat města

8. červen 2024 18:50

Kolem Nové Bystřice na Jindřichohradecku povede silniční obchvat. Rozhodli o tom obyvatelé města v místním referendu. Většina hlasujících podpořila výstavbu tříkilometrové komunikace, která má odklonit dopravu z centra města.

Místní referendum se konalo v Nové Bystřici zároveň s volbami do evropského parlamentu. Podle předsedkyně volební komise Radky Bednářové většina lidí přišla právě kvůli referendu. „A když už tady jsou, tak volí i do evropského parlamentu. Máme ale i spoustu voličů, kteří přišli s voličskými průkazy, takže účast je veliká,“ uvedla.

Otázka výstavby silničního obchvatu rozdělovala v minulých měsících obyvatele města. „Někdo je zásadně proti, já proti tomu nejsem, protože když to tady člověk vidí, jak tady jezdí náklaďáky, tak chudáci lidé, co přímo u silnice bydlí,“ komentovala volička Drahomíra Kynclová.

Hlasovací lístek do urny hodil i Jiří Nutr. „Je třeba obchvat postavit kvůli bezpečnosti a tak dále. Lidí, kterým ten projekt vadí, je pár,“ řekl.

Podmínkou platnosti místního referenda je účast alespoň 35 procent voličů. V Nové Bystřici se limit podle jednoho z iniciátorů referenda Martina Bláhy podařilo překonat o dvacet procent. „Volební účast byla 55 procent, takže relativně vysoká. Zhruba 71 procent hlasujících se vyslovilo pro obchvat. To je pro nás všechny z přípravného výboru odměna a určité zadostiučinění,“ dodal.

Výsledek referenda o stavbě silničního obchvatu kolem Nové Bystřice je platný a závazný. Jihočeský kraj má na stavbu připraveno skoro tři čtvrtě miliardy korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související