Obří solární elektrárna má vyrůst v Touškově u Mirovic na Písecku. Rozhodne zřejmě referendum

5. červen 2024 15:13

Fotovoltaickou elektrárnu o rozloze až téměř padesáti hektarů odmítají lidé z Mirovic na Písecku. Německá společnost IB Vogt by ji chtěla postavit u místní části Touškov na zemědělské půdě. Petici proti jejímu vybudování podepsalo téměř tisíc lidí z Mirovic a okolí. Firma teď jedná s vedením obce o možném kompromisu.

„V první řadě je to odpornost, protože krásnou jihočeskou vesničku, kde je klid a pěkná příroda, zlikvidují tyhle panely. A za druhé nás to svým způsobem okrade, samozřejmě klesne cena nemovitostí,“ říká obyvatel Karel Pokorný.

Zástupci společnosti IB Vogt se s vedením Mirovic už dvakrát sešli. Na květnovém setkání zazněly dva návrhy. „Hlavní navrhovaná varianta má rozlohu 27 hektarů a kompenzace by byly zhruba 500 tisíc ročně a milion a půl na začátku. Druhá možná varianta, o které jsme diskutovali, je zhruba 47 hektarů a asi 1,25 milionu ročně,“ uvádí nezávislý starosta Josef Vejšický.

Solární elektrárnu odmítají nejenom obyvatelé Touškova, ale také vedení Mirovic. „Chystáme v místní části Touškov výstavbu parcel pro bydlení. Pokud by v těsné blízkosti měla být fotovoltaika, tak to určitě ovlivní cenu a zájem. Proto se snažíme směřovat k variantě, která je co nejdále od obce a v co nejmenším rozsahu,“ potvrzuje starosta.

Čtěte také

Iniciátorem petice je Radomír Šafránek, nezávislý mirovický zastupitel a zároveň majitel jedné z nemovitostí v Touškově. Podle něj není uspokojivým řešením ani redukovaná varianta. „Tady z obce to vidět nebude, protože to bude za horizontem, ale zase se ozývají občané z obce Řeteč, které to postihne úplně stejně. Firma argumentuje tím, že to je na katastru Touškova a od Řetče vzdálené 700 metrů, ale prostě na panely bude vidět,“ připomíná.

Zástupce investora Pavel Sajner pro Český rozhlas řekl, že IB Vogt chce uspořádat setkání s místními obyvateli. Na něm představí plánovanou podobu projektu a už zmíněný balíček benefitů.

Až společnost navrhne konečnou variantu, vyhlásí Mirovice podle starosty Josefa Vejšickéhoreferendum. Obyvatelé by tak měli o výstavbě fotovoltaické elektrárny rozhodnout sami.

Spustit audio

Související