Obyvatelé Nové Bystřice žádají referendum o stavbě obchvatu. Pod peticí už je potřebný počet podpisů

12. duben 2024 08:33

Tisícovka aut a kamionů denně projede centrem Nové Bystřice na Jindřichohradecku. Situaci by mohl vyřešit obchvat. Podle kritiků by jeho stavba zasáhla do neporušené krajiny České Kanady i života lidí v blízkosti nové silnice. Po veřejném projednání s projektanty slíbil starosta města obyvatelům referendum. Jeho vypsání ale zastupitelé neodsouhlasili. Občané, kteří chtějí o obchvatu rozhodnout sami, proto teď podepisují petici za vyhlášení referenda.

Do samoobsluhy u náměstí v Nové Bystřici míří ráno lidé na nákup. Většina z oslovených už petici podepsala. „Jsem pro referendum. Lidé by měli rozhodovat sami o sobě. Není potřeba, aby za ně rozhodoval někdo jiný, každý je svéprávný,“ komentuje Rostislav Herald.

Jedním z organizátorů petice je Martin Bláha. „Zastupitelstvo podle nás v tomto směru selhalo, protože jednak zamítlo referendum, následně zamítlo i obchvat. A tak jsme se vlastně okamžitě rozhodli, že tady musíme referendum vyvolat sami,“ popisuje.

Sehnat místa pro petiční archy nebyl problém. „Koho jsme oslovili, ten nám ochotně hned nabídl prostory, ať koloniál, stavebniny, ordinace praktických lékařů nebo pošta. Míst je asi patnáct. Dokonce se ozvala paní kadeřnice, že chce také mít u sebe také podpisové místo, tak jsme ji dodatečně přidávali. Zájem byl velký,“ potvrzuje Martin Bláha.

Petici podepsala i Ivana Pudilová. „Já si myslím, že je vždycky lepší, když rozhodne víc lidí. Referendum by dobré bylo, ale co se z toho vyvine, to je otázka,“ říká.

Čtěte také

Zastupitelé, kteří hlasovali proti referendu, upozorňují na nedostatek informací. Patří mezi ně Jan Kyncl z hnutí Živé Bystřicko. „To přislíbené referendum bylo hlavně uchvátané. Občané a my zastupitelé jsme měli dost málo informaci na to, abychom odsouhlasili takto uspěchaný projekt. Naštěstí si tedy občané mohli udělat úsudek na veřejném projednávání,“ uvádí.

Starosta města Jiří Zimola si ale myslí, že lidé se k informacím dostanou. „Žijeme v 21. století, lidé jsou aktivní, lidé se chtějí vyjadřovat, my jim zprostředkujeme veškeré informace. Není žádná pravda, že by se lidé k informacím nedostávali. Projekt je hotový, až na nějaké drobnosti, které skutečně nejsou podstatné,“ reaguje.

Nutný počet podpisů už se v Nové Bystřici podařilo nasbírat, lidé ale petici podepisují dál. Organizátoři akce by místní referendum rádi spojili s volbami do Evropského parlamentu v červnu.

Spustit audio

Související