OBRAZEM: Vynášení Morany definitivně ukončilo zimu

3. duben 2017

O víkendu se lidé loučili se zimou. Pohanský zvyk vynášení Morany uctili například v Jindřichově Hradci, v Husinci a také v Českých Budějovicích. Tam se k průvodu z Piaristického náměstí ke kulturnímu domu Slávie připojily stovky lidí.

Průvod s Moranou, velkým slaměným panákem se šerednou maskou místo obličeje, vedl Jakub Vavřina. „Pro dnešní den je důležité probudit jaro v lidech. Vlastnosti zimy jako strach, stud, studené srdce, lhostejnost je třeba změnit, vyhnat, přetvořit,“ vysvětlil.

Na rituál oblékl červený frak s zeleným šátkem kolem krku, vzal si cylindr a hůlku. „Každý rituál měl nějakého průvodce, nějakého řečníka a v tomto případě já jsem komoří, který spravuje ctnosti a pravomoci zimy, jara, léta a podzimu. Vlastně dohlížím na to, aby každé roční období proběhlo správně, a protože ne každý se chce vzdát moci, tak dbám na to, aby důstojně odešlo v ten správný čas,“ doplnil.

U řeky Malše Morana vzplála a skončila ve vodě. „Moc se mi to líbilo, ještě nikdy jsem na této akci nebyla, tak jsem se přišla podívat a něco nafotit, bylo to pěkné,“ chválila Zdena Kroulíková, která si podle svých slov odnesla domů dobrou náladu a úsměv na tváři.

Průvod zpátky na Piaristické náměstí vezl jaro. Právě to je poselstvím celého rituálu, každý člověk by si z něj měl odnést kus jara domů.

Vynášení Morany v Českých Budějovicích
Vynášení Morany v Českých Budějovicích
Vynášení Morany v Českých Budějovicích
Vynášení Morany v Českých Budějovicích
autoři: Martin Pokorný , Jiří Čondl
Spustit audio